Kommentti HS:n uutiseen maisemakonttorien pahoinvoinnista

30.01.2017

Maisemakonttoreissa koettu huonovointisuus on tunnettu jo kauan, mutta arkkitehtien ymmärrykseen se on vasta nyt hiipimässä.

HS: Työtiloissa pitää olla riittävästi hiljaista tilaa

Valitettavasti arkkitehdeille annetaan paljon arvostusta ja valtaa työtilojen suunnittelussa, vaikka heidän tekemiään kaluste- ja tilasuunnittelumokia on pilvin pimein ja lisää tulee.

Terve järki, käytännön kokemukset ja näppitumakin sanoo, että vaativaan työhön pitää olla rauhaa ja hiljaisuutta. Tämän asian ymmärrykseen ei tarvita väitöstutkimuksia.

Paras ja tilaa säästävä työtila saadaan niin, että suuren työhuoneen seinänvarret ovat täynnä esim. lasisia n. 2 x 3 koppeja, (”Nest”), joiden perällä on e-pöytä mahakololla ja kyynärpehmikkeillä, jotka ottavat käsien ja hartioiden painon pois selältä. 3 laatumonitoria korkeudensäädöllä ja keskiraollinen keinuva satulatuoli viimeistelevät tehokkuuden.

”Nestin” äänieristetekniikka on hyvä ja siinä on hyvä valo oikealla aallonpituudella sekä omat ilmastointiventtiilinsä. Tulopäässä on hiljaisesti sulkeutuva lasiovi joka lukittuu myös auki-asentoon.

Päätyötilan keskellä on e-säädettävä ja tilaa säästävä elliptinen palaveri/tauko/välipalapöytä, joka on väkimäärään nähden sopivan kokoinen.

Jossakin reunalla on, niin ikään äänieristetty, jumppanurkkaus venyttelymattoineen, käsipainoineen ym. jumppavälineineen, joilla puhelujen aikana tai pienpalavereissa voi energisoitua tai jopa pumpata BDNF:ää (aivojen hermokasvutekijää) ajatusten vauhdittajaksi. Työtilassa ihmiset hiippailevat nestekiertoystävällisissä väljissä ja mukavissa vaatteissa ja sandaaleissa tai avojaloin hykerryttävän karkealla stimulaatiomatolla.

Kaikki tiede ja tieto tämän ylivoimaisesti tuottavimman ”setin” takana on jo olemassa. Sen toimivuus perustuu hyvin tutkittuihin fysiologisiin perusfaktoihin.

Luulisi organisaatioiden, jotka haluavat oikeasti kohottaa hyvinvointia ja tuottavuutta, vaihtavan toimimattomat perinteiset pahoinvointi-työolot uudenaikaiseen ja iloiseen uuteen kuosiin.

Kommentoi kirjoittajalle