Kommentti HS:n uutiseen suolan vähentämisestä

23.01.2017

THL:n Kuusipalon suolanvähentämisohjeet ovat niin puutteellisia että niitä on syytä täydentää.

HS: Suola on suurempi uhka terveydelle kuin moni tietää

Suomessa on laillisia natrium (suolan verenpainetta nostava osa) -pohjaisia sallittuja lisäaineita n. 40 kpl. Näistä haitallisin on ehkä natriumglutamaatti, aromivanhvenne (E 621), jota on valitettavan useassa elintarvikkeessa, eineksessä ja kiinalaisessa ruuassa. Sen on myös tutkimuksissa todettu lisäävän syödyn ruuan määrää jopa 30 %.

Natrium-pohjaisten lisäaineiden huomaaminen vaatiikin lisäaineluetteloon ja niiden E-merkintöihin tutustumista.

Einesten, leikkeleiden, pikaruuan, leivän ja levitteiden syömisen vähentäminen onkin suolan kulutuksen vähentämisessä keskeistä. Nykyään verenpaine alkaa nousta jo murrosiässä roskaruuan takia.

Levitteen vai valmistaa itse helposti suolattoman tai vähäsuolaisen voin, veden ja kylmäpuristetun öljyn sekoituksena vatkaamalla ja sen jälkeen pakastamalla.

Toisaalta ihminen tarvitsee välttämättömät 2-5 g suolaa päivässä. Esim. monella iäkkäällä ihmisellä kramppiherkkyys helpottaa jos syö kohtuullisesti suolaa vaikka vesilasiin sekoitettuna ennen yötä.

Tietenkin kristalli- tai merisuola ovat teollisuussuolaa terveellisempiä koska ne sisältävät useita myös harvinaisempia mutta välttämättömiä mikromineraaleja.

Kansallisesti suolan ja natriumin saannin järkeistäminen olisi helppoa. Kaikelle elintarvikkeisiin lisätylle natriumille voitaisiin kustannuksitta laittaa lakisääteinen tiukka yläraja. Myös lainsäätäjä voisi luetella pitkän rimpsun elintarvikkeita, joihin natriumia ei saa ollenkaan lisätä ”maun vuoksi”. Tämän toimen vaikutukset olisivat pian satoja miljoonia vuodessa.

Suolalla myös huijataan kuluttajaa, koska sillä voidaan sitoa tuotteisiin suuria pitoisuuksia ilmaista vettä ja myydä se sitten tuotteen hintaisena.

Hämmästyttävää kuinka saamaton THL on ollut tämän helposti torjuttavan terveyshaitan poistamisen lobbaamisessa.

Kommentoi kirjoittajalle