Kommentti HS:un uutiseen työn tuottavuuden kohoamisesta vaativassa tietotyössä

16.01.2017

Asiantuntijatyön tuottavuuden kohottamiseksi on paljon muitakin keinoja kuin vain uutisessa mainitut asiat.

HS: Näin vähennät työpäivän keskeytyksiä ja säästät aikaa

Seuraavassa tärkeimmät:

Kokoukset ja palaverit kannattaa pitää iltapäivällä ja aamupäivä säästää kaikkein vaativimmille keskittymistä vaativille töille, kun aivot ovat vielä virkeät.

Firmassa pitää olla kirjoitettu ja kirjoittamaton sääntö, että viihdeluonteista SOMEa ja uutisseurantaa tehdään vain ja ainoastaan omalla ajalla. Tämän toteutuman seurantaa voi tehdä eri tavoin.

Tuottavuutta lisää merkittävästi, jos kaikenpuolinen ergonomia on kunnossa: uudenkarheat korkeussädettävät tarkkuusmonitorit, nopeat kone- ja linjayhteydet, e-pöytä mahakololla tai pehmustetuilla kyynärtuilla, laadukas keskiraollinen satulatuoli ja seisomisajoiksi jalkalepuutustanko pöydän alla. Nämä rentoutta ja ryhtiä edistävät kalusteet syventävät hengitystä ja vähentävät nestekiertohaittoja ja siten väsymistä.

Kuten kirjoittaja viittasikin, avokonttorit eivät toimi melun ja häiritsevien virikkeiden takia. Lähes kaikki aivotyö vaatii keskittymistä, mitä ei voi tehdä vilinässä tai hälinässä tehokkaasti. Fiksu työnantaja varustaa työtilat äänieristyskopeilla, vaikka lasiovisilla, joissa voi keskittyä.

Tuottavuuteen vaikuttaa merkittävästi veren sokerin tasaisuus. Sokerin tai haitallisen pikaruuan sijaan välipaloiksi fiksu työnantaja laittaa esille kuitu- rasva- ja valkuaispitoista syömistä kuten pähkinöitä (hieman rusinoita joukkoon), siemeniä, hedelmiä, pestyjä vihanneksia, voita ja öljyjä sekä kuitunäkkäriä.

Näillä järjestelyillä tuottavuus on kymmeniä prosentteja parempi kuin perinteisessä, huonosti tietoisessa ja epäterveellisessä ympäristössä tehtynä.

Kommentoi kirjoittajalle