Kommentti opettajan uupumisuutiseen

16.11.2016

Opettajan tilanne ja tilitys kuvastaa surullisella tavalla koulumme ja siitä heijastuksena yhteiskuntamme hämmennystä ja osaamattomuutta.

HS: Opettajan viikonloppu alkoi itkulla

Huonot elintavat kotona tekevät oppilaistakin väsyneitä, häiriköiviä, huonosti keskittyviä ja heikko kasvatus antaa tämä purkautua epäsosiaaliseksi käytökseksi, myös koulussa. Sääliksi käy tuossa myllyssä rimpuilevia ja vajaakoulutettuja opettajia.

Käsittämätöntä, että tutkittujen tieteenalojen kuten sosiaalipsykologia, ryhmätyö ja ryhmädynamiikka on asioina jätetty opettajien opetuksesta pois. Opettajien opetus pitäisi pikimmin uudistaa ja tukea täydennyskoulutuksin, mutta myös opetushallituksen ilmeisen ymmärtämättömät ja osaamattomat koulutussuunnittelijat vaihtaa viipymättä.

Levottomuutta kouluissa tuottaa myös huono ergonomia, joka tutkitusti tekee huonon ryhdin, väsyttää ja on epämukava. Korkeussädettävät pöydät ja satulatuolit ratkaisisivat pois tämän haitan suomalaisen väitöstutkimuksen mukaan.

Kouluissa pitäisi olla selvästi jämäkämpi systeemi ja mietitty, ja joka asiaan ja kalloon uitettu sosiaalisen turvallisuuden ja hyvän yhteisöllisyyden kulttuuri, josta pidetään myös kiinni. Mm. välitunneilta ei poistuta karkkikauppaan ja kännykät eivät ole päällä paitsi kun opetus edellyttää netin käyttöä.

Yhteiskuntamme pitäisi osata ohjata perheitä perusteiltaan uudistetun neuvolan kautta pitämään kasvavan lapsen mielenterveys kunnossa hyvän unen, järkevän nukkumaanmenoajan, aivoterveellisen ruuan, ikäsopivan viihteen, lapsille riittävän eli runsaan liikunnan ja ajoittaisen rauhoittavan hiljaisuuden kautta.

Tämä kysymys on osa suurta ennaltaehkäisevän terveydenhoidon painotusta, joka yhteiskunnassa pitäisi viipymättä laittaa pystyyn hallitsemattomasti kasvavien sairastumisongelmien ja siitä tulevien tähtitieteellisten kulujen ehkäisemiseksi.

Kommentoi kirjoittajalle