Kypsennetty ja sitten jäähdytetty peruna ruokavaliossa voi pudottaa painoa

Maaseudun tulevaisuus: Peruna ruokavaliossa voi pudottaa painoa jopa kolme kiloa kahdessa kuukaudessa

Perunan lisäksi myös muutamista muista tutuista kasvikunnan tuotteista löytyy samaa hyödyllistä ravintoainetta eli resistenttiä tärkkelystä. Tutuimpia lähteitä ovat kasvikset, siemenet ja jyvät sekä kypsennyksen jälkeen jäähdytetyt peruna, riisi ja maissi. Myös vihreissä banaaneissa sitä on.

Tässä takavuosina peruna oli vähän huonossa maineessa. Siinähän oli vain tärkkelystä eli lihottavaa hiilihydraattia eikä mitään ravitsemuksellisesti arvokasta. Ääni kellossa on sittemmin muuttunut. Perunaa suositellaan nyt terveellisenä ruokana, josta saa B- ja C-vitamiinejakin sekä monia hivenaineita.

Tuorein plussa on resistentti tärkkelys, tosin vain kypsennyksen jälkeen jäähdytetyssä perunassa. Resistentin tärkkelyksen terveellisyydestä ja laihduttavista ominaisuuksista on juuri julkaistu huolellisesti tehty tutkimus.

Tärkkelys on hiilihydraatti, jota ruoansulatuksen amylaasientsyymit pilkkovat sokereiksi. Resistenttiin tärkkelykseen amylaasi ei pysty, vaan se kulkee hajoamatta paksusuolen mikrobien iloksi. Se siis muistuttaa kuituja.

Kiinalainen tutkimusryhmä toteutti perusteellisen sokotetun ja lumekontrolloidun tutkimuksen, jossa seurattiin resistentin tärkkelyksen tehoa laihdutuksessa ja vaikutusta sokeriaineenvaihduntaan.

Ylipainoisille tai lihaville koehenkilöille tarjottiin kahdeksan viikon ajan päivittäin 40 grammaa resistenttiä tärkkelystä veteen sekoitettuna tarkasti vakioitujen aterioiden ohessa.

Resistentti tärkkelys laski koeryhmäläisten painoa lähes kolme kiloa. Sokeriaineenvaihduntaa kuvaavat laboratoriotestit osoittivat myös insuliiniherkkyyden kohentuneen. Vaikutukset välittyivät suolen mikrobiston kautta. Keskeinen vaikuttaja oli bakteeri nimeltä Bifidobacterium adolescentis.

Se ja muut hyödylliset bakteerit muuttivat sappihappojen koostumusta ja vähensivät tulehdusta tiivistämällä suolen soluseinämää. Myös rasvan imeytyminen väheni.

 

Kommentoi kirjoittajalle