Lasten huonoryhtisyys on vakavaa mutta myös ehkäistävissä helposti

28.09.2018

Lasten ryhti heikkenee nopeasti jo ennen kouluikää liiallisen huonon istumisen takia.

HS: Kännykkään tuijottelu turmelee nuoren ryhdin 

Nykyään näemme surullisesti jo alakoululaisia, joilla on selkeä ryhtivika eli selän nivelsiteet ovat venyneet. Liian vähäinen liikunta ja heikosti suunniteltu ergonomia pahentavat asiaa.

Ryhti on tärkeä asia terveydelle, tuottavuudella ja itsetunnolle.  

Huonosta ryhdistä tulee monenlaisia pysyviä haitallisia selkämuutoksia ja -vaivoja, aivoverenkierto ja keuhkotoiminnot heikkenevät ja suolistonkin toiminta hidastuu. Jatkuva paine lantionpohjaan rakentaa myöhemmin ilmeneviä genitaalialueen ja sisälantion elinten vaivoja.
Huonoryhtisen tuottavuus on selvästi alhaisempi kuin hyväryhtisen.

Ongelma on ehkäistävissä tietoisuudella ja pienellä panostuksella.

Kasvamisen aikana kalusteiden mitoituksen ja säätöjen tulisi olla lapsen koolle oikeat. Tähän päästään vain pikasäätöisellä pöydällä ja tuolilla.

Istuminen pitäisi tapahtua keskiraollisella keinuvalla satulatuolilla, mikä on terveellisin tapa istua. Reisien suuntautuminen alaviistoon oikaisee ryhdin automaattisesti. Keskirako estää haitallisen puristuksen ja auttaa lantiota seisomaryhtiin. Jos koulut näyttäisivät esimerkkiä hyvissä kalusteissa, kodit seuraisivat perässä. Hyväryhtisyys on myöskin paljon helpompaa ja mukavampaa ja vähentää lasten levottomuutta.

Lapsilla pitäisi olla em. kalusteet kotona jo leikki-iästä lähtien ja koulussa ehdottomasti.

Lapsille pitäisi myös laittaa kunnon pöytäkoneet ja ohjata heidät toimimaan niiden kanssa kännykän sijaan.

Kommentoi kirjoittajalle