Lihottavatko kesäherkut?

09.06.2017

Ravitsemusterapeutti lausui väärin: ”Ei mikään ruoka sellaisenaan lihota, vaan ylensyönti.” Tämä ei pidä paikkaansa.

HS: Ravitsemustieteilijä: älä napostele mansikoita pitkin päivää

Lausuma perustuu vanhaan uskomukseen, että kalori on kalori ja kunhan vain lasket kaloreita, etkä ylitä kulutustasi, pysyt solakkana ja terveenä. Tämä on osoittautunut yksiselitteisesti vääräksi, ja jos katselet ympärillesi, naapuriesi vartalot todistavat asian

Joka ikinen eineksillä (joissa sokeria), pikaruualla, sokerijuomilla, makeilla välipaloilla tai vaikka leivällä pääasiallisesti elävä lihoo ennen pitkää (50-vuotiaaksi mennessä), koska kaikki nämä ruuat nostavat veren sokerin sille tasolle, jolla insuliini sitoo energiaa rasvaksi.

Tämä ei olisi ongelma, jos myös rasvan palaminen takaisin energiaksi tapahtuisi yhtä vaivattomasti, mutta eipä tapahdukaan. Veren sokerin laskiessa tulee uudestaan nälkä ja sitten syödään lisää ja aikaisemmin sitoutunut rasva jää suurimmaksi osaksi varastoon.

Vain henkilö, jonka ravinnossa on hyvin vähän nopeita hiilihydraatteja (VHH eli vähähiilihydraattinen ruokavalio), paljon hyviä rasvoja ja joka on opettanut elimistönsä polttamaan rasvoja energiaksi (esim. pitämällä pitkän välin ilta- ja aamusyömisten välillä), säilyy solakkana ja terveenä vanhaksi asti.

Osana kuviossa ovat mukana myös suoliston bakteerit. Nopeiden hiilihydraattien syöjillä bakteerikanta on aivan erilainen kuin VHH:n / rasvojen syöjillä. Tosin kuitua pitää myös olla reilusti.

”Hiilarihiirellä” suoliston eri bakteerilajit nostavat kovan metelin, jos eivät saa heille mieluista ruokaa. Näin isäntä/emäntä panee suuhunsa hiilareita ja saa taas tutuntuntuisen miellyttävän olon.  Tästä syystä ruokavalion vaihtaminen on kovin vaikeaa.

Ravintoremontti vaatii tietoa, ruokavalioon aika radikaalia muutosta, bakteerikantojen vaihtumisen ja usean viikon harjoittelun ennen kuin se alkaa sujua.

Kommentoi kirjoittajalle