Masennuksen todelliset tekijät ja tehokas hoito

HS: Mieli terveeksi kahden viikon klinikalla

Kirjoittaja on oikeassa masennuksen tekijöistä. Hän on tehnyt erittäin tärkeän havainnon, mutta ei kuitenkaan ensimmäisenä.

Psykiatri, tutkija LT Larsson Chicagosta teki saman havainnon, kun hänen opiskelijapoikansa oli tehnyt äkkiarvaamatta itsemurhan. Hän huomasi, että myös pojan ystävistä suuri osa oli masentuneita. Heidän huonot elintapansa (valvominen, sokerin käyttö ja pikaruoka, roskaviihde, opiskelustressi jne.) panivat aivokemiat sekaisin, juuri kuten Rantala esittää. Larssonin mielestä masennuksen voi poistaa perusteellisella elintapamuutoksella seitsemässä viikossa; hän myös osoitti sen potilastyössään.

Nykyisin suurena riskitekijänä on yleisen ylipainon ja liikarasvan aiheuttama tulehdus sekä siihen usein liittyvä hormoniepätasapaino, jossa yleinen kilpirauhasen vajaatoiminta tuottaa lähes vääjäämättä alakuloa tai masennusta.

Huonoa ruokaa syövillä suolisto on myös huonossa kunnossa, ravintoaineet (rauta!) eivät imeydy ja myös kuukautiset lisäävät raudan puutetta ja siten masennusta. Valmisruoka sisältää paljon teollisuusrasvoissa esiintyvää linolihappoa (Omega6-rasva, jota saamme aivan liikaa), mikä myös lisää suoliston tulehduksellisuutta.

Huonot ruokatavat lisäävät myös napostelun määrää ja siten ientulehdusta, jonka bakteerien on todettu kulkeutuvat aivoihin nopeasti ja olevan siellä vaarallisia mielenterveydelle.

Riskitekijänä on myös istuva elintapa, jota nettiriippuvuus vielä pahentaa. Liikunnan väheneminen istumisen takia ja erityisesti tavallinen huonoryhtisyys istumisessa hidastaa suoliston läpivirtausta ja siten edistää tulehdusta. Keinuva keskiraollinen satulatuoli ja säätöpöytä olisi tässä ratkaisu.

Kommentoi kirjoittajalle