Mikä neuvoksi TULE-vaivojen ehkäisyyn?

HS: Tuki- ja liikuntaelinvaivat voivat altistaa myös masennukselle

Liikkumattomuus huonossa ryhdissä eli perinteisessä “selkä pyöreänä” -asennossa altistaa voimakkaasti selän, hartioiden, lonkan ja polven rappeutumismuutoksille ja kivuille. Puhumme näiden kohdalla siis ainakin osittain “istumaperäisistä vaivoista” SD (Sitting Disorders). Alaselän vaivat ovat eniten sidoksissa huonolaatuiseen istumiseen.

Ongelman kehittymisen tehokas este olisi istuminen hyväryhtisesti keskiraollisella ja keinuvalla sekä anatomisesti muotoillulla satulatuolilla. Tällainen on onneksi menestyksellisesti kehitetty ja nimenomaan Suomessa.

Tämä istuminen vaatii seurakseen pikasäätöisen pöydän ja mielellään myös mahakolon, kyynärpehmikkeet ja monitorien (siis ei läppäriä) säätämisen oikealle etäisyydelle ja lähes silmien korkeudelle. Lantiosta väljistä vaatteista on myös etua.

Tuolin keskirako poistaa istumapaineen eli antaa tilaa häntäluulle, lantionpohjalle ja genitaaleille, jolloin lantio voi asettua tuolilla vaivatta ja mukavasti seisomaryhtiin, mikä on edellytys myös hyvälle selän ja niskankin kokonaisryhdille.

Tuolin keinumekanismi tuo kipeästi tarvittavaa liikettä koko keskivartaloon ja siis vauhtia nestekiertoon, jonka puute aiheuttaa juuri liikkumattomuushaittoja. Liikkumista voi lisätä myös tuolilla rullailemalla (roll & reach = kurotukset ja jalkojen käyttö), ajoittaisella aktiiviseisomisella tasapainolaudalla ja lisäaskelilla esim. puheluiden aikana (walk & talk).

Kaikilla näillä toimilla on siis suuri esto- ja jopa kuntoutusvaikutus useimpiin rangan ja suurten nivelien TULE-vaivoihin ja jutun johtoajatuksen mukaan siis myös masennukselle.

Valitettavasti suuri osa sairaan- ja hoivahoidon henkilöstöstä ei ole tästä selvillä eikä osaa neuvoa ihmisille tätä tehokasta ja edullista estokeinoa.

Kommentoi kirjoittajalle