Mikä on järkevää lasten ulkopukemista

05.05.2017

Kommentti uusavuttomuuden aiheuttamaan ylipukemiseen

HS: Älä usko jos lapsi vakuuttaa tarkenevansa jo ilman ulkovaatteita

Lasten ylipukeminen ja suojaaminen myös auringonvalolta on haitallista.

Se on ainakin haitallisempaa kuin karaistua ja tottua erilaisiin olosuhteisiin, vaikka välillä lasta vähän palelisikin. Myös lapselle on terveellistä, että lämpötilat kehon pinnassa vaihtelevat reilusti. Jos lapsen vastustuskyky on kunnossa, hän ei myöskään sairastu mihinkään ohimenevästä vilusta ennenkuin leikit ja juoksut taas lämmittävät kehon.

Juuri liiallisen suojaaminen asenne vanhemmissa saa aikaan michelintumpuloiksi puntattuja lapsia, joille liikkuminen on hankalaa ja pienikin ponnistelu aiheuttaa hikoilemista. Jos vaatetta on niukemmin, lapsi juoksee mieluummin ja pitää itseään liikkeellä lämpimänä. Vanhempien oma uusavuttomuus on siis väärin pukemisen perussyy.

Suurin virhe ovat moninkertaiset vaatteet ulkohaalarin alla. Jos siellä on vain yksikertainen alusvaatehaalari, päällishaalari on riittävän väljä juoksemiseen ja leikkimiseen joka pitäisi aina olla mahdollista.

Raskaat ylilämpimät kengät lasten jaloissa myös passivoivat koska ne ovat raskaita.

Kaulahuivit ovat aivan tarpeettomia. Ylös asti vedetty vetskari riittää.

Lakissa pitäisi olla riippulenkki, joten lakki kulkee aina mukana, vaikka selkäpuolella jos tulee hiki päähän.

Lasten liikunnan tappajina suurimman virheen tekevät juuri itse huonosti liikkuvat, ylipainoiset ja usein kilpirauhasen vajaatoiminnan takia palelevat huoltajat, jotka eivät ymmärrä terveen lapsen karaistumis- ja liikkumatarpeita.

Kommentoi kirjoittajalle