Miksi Jenkeissä on paljon koronaa

HS: Yhdysvalloissa todettiin ennätysmäärä uusia tartuntoja

Yhdysvalloissa on monia syitä altistamassa ihmisiä infektoitumaan herkästi covid19-viruksesta. Matala D-vitamiinin taso, koska lisäravinteena sitä syövät äärimmäisen harvat ja kehohäpeän ym. syiden takia hyvin pieni osa ihmisiä myöskään ottaa aurinkoa. Erityisesti tummaihoiset ovat tässä asiassa usein heikoilla ihonsa suuren melaniinipitoisuuden takia, mikä estää D-vitamiinisynteesiä.

Aikuisväestössä lähes kaikilla oleva ylipaino on suuri riskitekijä sekä hiljaisen tulehduksen mutta myös korkean verenpaineen aiheuttajana. Molemmat altistavat tehokkaasti. Vajaaravitsemusta potee tässä roskaruuan ihmemaassa suuri osa kansasta, myös kuidun osalta, mikä niin ikään heikentää immuunivastetta eli vastustuskykyä.

Erittäin harva amerikkalainen harrastaa aktiivisesti immuunivastetta petraavaa terveysliikuntaa, erityisesti sosioekonomisen skaalan alapäässä, missä suurin osa tartunnoista myös on. Kiireinen elämäntahti, nettiriippuvuus, roskaviihde ym. meilläkin tutut tekijät heikentävät unen laatua ja siten vastustuskykyä.

Maassa on liikkumattomuuden lisäksi huono työergonomiakulttuuri ja tietoisuus. Siinä selkä pyöreänä istuminen kiinteäkorkuisen (ja usein väärän..) pöydän äärellä ja näyttö millä korkeudella ja etäisyydellä sattuu pitkissä jaksoissa ja raskaalla kropalla pysäyttävät mikronestekiertoa tehokkaasti. Tämä huonontaa immuunivastetta eli puolustuskykyä ja lisää tulehduksellisuutta.

USA:ssa työskentely keinuvalla keskiraollisella satulatuolilla mahakolollisen, kyynärpehmikkeellisen ja pikasäätyvän pöydän äärellä välillä istuen, seisten ja liikkuen on ideaalista utopiaa, jonka vain aniharvat ovat ymmärtäneet omaksua.

Me voisimme Suomessakin ottaa opiksi jenkkien tautisyistä paremman ennaltaehkäisyn aikaansaamiseksi, ainakin yksilötasolla, koska yhteiskunta ei henkilökohtaista vastustuskyvyn kehittämistä näytä haluavan tukea.

Kommentoi kirjoittajalle