Miksi kalorilaskenta ei toimi

27.06.2017

Nimekkyydestään huolimatta professori Mustajoelta on jäänyt muutama asia energia-aineenvaihdunnasta ymmärtämättä tai uusimmasta biokemiallisesta tutkimuksesta omaksumatta.

HS: Elimistö polttaa rasvaa solujen tarpeeseen 

Hän näköjään tunnustautuu ns. kalorien laskijaksi, joka on osoittautunut käytännössä toimimattomaksi menetelmäksi painon pudotuksessa. Kalorilaskuun perustuvat Painonvartijoiden tulokset ovat huonot.

Mustajoki myös unohtaa pääravinnon mukaan muotoutuvan monimutkaisen suolistomikrobien vaikutuksen, jolla on todettu olevan ratkaiseva merkitys painonhallinnassa.

Vanhalla ja pahamaineisella Atkinsin dieetillä (pelkästään valkuaista, rasvaa, 0 hiilihydraattia) laihtuu varmasti, vaikka kalorien saanti ylittääkin kulutuksen.

Nopeita hiilihydraatteja sisältävä ruoka nostaa veren sokeria nopeasti, koska korkea veren sokeri on kehossa vaarallinen tila (mm. tuhoaa hiussuonia), verensokeritason laskemiseksi sitä varastoidaan nopeasti rasvana kudoksiin insuliinin auttamana.

Näin syntynyttä rasvaa keho kyllä polttaa, mutta ei kovin mielellään. Ennen kuin se sitä tekee, ihmiselle tulee nälän tunne ja mieli välipalaan. Tästä syystä voileipien yms. syöntiin tulee helposti sorruttua monta kertaa päivässä. Leivän ystävät (puhumattakaan leivonnaisten ja karkin ystävistä) ovatkin järjestään ylipainoisia ennen 50 -ikävuottaan.

Vähähiilihydraattinen, runsasrasvainen ja -kuituinen ateria sen sijaan nostaa veren sokeria vain vähän, jolloin myöskään verensokerin ”laskunälkää” ja sen laukaisemaa syömistarvetta ei tule. Tämän mekanismin on tri Mercola selostanut kansantajuisesti tuoreessa bestseller-kirjassaan Fat for Fuel.

VHH-ruokatapa (pitkälti sama kuin glykogeeninen) on käytännössä toimivin ja terveellisin.

Sen lisäksi kannattaa monestakin syystä venyttää viimeisen ilta-aterian ja ensimmäisen aamuaterian väliä yli 12-tuntiseksi, optimillaan 15 tuntiseksi. Monimutkaisten biokemiallisten prosessien takia tästä on terveydelle ja painon hallinnalle paljon hyötyä.

Kommentoi kirjoittajalle