Miksi kotihoidon asiakasvanhukset ovat niin huonokuntoisia

01.07.2017

Kotihoidon asiakkaat voisivat olla paljon parempikuntoisia.

HS: Aila Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa

Usean itsehoitokunto romahtaa, koska terveys ja energia ovat huonojen elintapojen takia huonot. Leipää ja leivonnaisia puputetaan pitkin päivää tuhoisin seurauksin. Alzheimeria nimitetään kolmanneksi sokeritaudiksi. Yksin kotonaan runsaiden hiilihydraattivälipalojen kanssa elävällä on suuri mahdollisuus sairastua juuri siihen.

Monet vanhukset ovat tarpeettoman ylipainoisia ja siksi diabeettisia, passiivisia ja nivelvaivaisia. Valkuais- ja ravinnepulasta johtuen mieliala on huono, aivot rappeutuvat nopeasti ja suolistokaan ei toimi hyvin, mikä taas toimii terveyttä heikentävänä tekijänä lisää.

Koko vanhusten hoito saisi uuden ilmapiirin, jos vanhukset olisivat parempikuntoisia.

Tähän päästäisiin sillä että ravinto koostuisi vähemmistä hiilihydraateista, enemmän kasviksista, hyvistä rasvoista, valkuaisesta ja että siinä olisi paljon enemmän kuitua suoliston ja sitä kautta aivoterveyden takia. Valkuaisen määrä on tärkeä, koska siitä muodostuu välivaiheiden kautta onnellisuushormoni serotoniinia.

Vanhuksillekin pitäisi antaa B12, foolihappo, B6, D-vit ja Omega3 yhdistelmää aivoterveyden takia, mutta niiden sijasta heillä on usein syötävänään kourallinen lääkkeitä, jotka pitävät vanhuksen lääketokkurassa.

Tietysti välttämättömät lääkkeet pitää syödä mutta ennen muuta ravinnon ja elintapojen pitäisi olla paremmat.

Esim. korttelikohtaiset kokoontumisryhmät lisäisivät liikuntaa ja sosiaalisuutta iänikuisen ja passivoivan TV:n töllöttämisen sijaan.

Nykyinen ennaltaehkäisemättömyys johtaa taloudelliseen katastrofiin hoitoresurssien lisätarpeen takia, kun vanhuksia tulee koko ajan lisää ja elintapa- ja ravinto-ohjaus ovat huonot.

Kommentoi kirjoittajalle