Miksi lihavuutta aiheuttava suolistomikrobisto lisääntyy?

HS: Äitien suolistobakteerit yksipuolistuneet

Ennaltaehkäisevässä tutkimuksessa ulkomailla on selvitetty jo laajasti, millainen suolistoflooran tulisi olla ja miten se saadaan ja menetetään. Heikentyvä mikrobiomi pääsääntöisesti ennakoi muitakin suolistosairauksia.

Pääsyy heikennykseen on meillä ravinnon kuidun jatkuva väheneminen ja yksipuolistuminen. Kivikaudella syötiin kuitua yli 100 g/pv. Muutama vuosi sitten lukema oli meillä n. 13 g ja on siitäkin vielä laskenut. Kuituja on 10 eri laatua ja kukin niistä kasvattaa hieman erilaisia mikrobeja. Mikrobeille edullinen ruoka sisältää kuituja 50 g/1000 kcal ja koostuu eri kasvikunnan ryhmistä kuten siemenet, sienet, marjat, yrtit (joissa mukana terveysvaikutteiset mausteet) hedelmät, vihannekset ja 100 % kokovilja. Kasvikuidut ovat mikrobeille ja ihmisen terveydelle täysin välttämättömiä.

Toisena suoliston sairastuttajana on haittaruuan (pikaruoka, makeat juomat, makeiset, makeat leivonnaiset, alkoholi, pitkälle prosessoidut lisäaineita sisältävät einekset) muodostuminen jo pääasialliseksi energian lähteeksi. Pikaruokaravintoloiden ja tavallisten ravintoloiden päämyynti on jo pika- eli roskaruokaa, jonka haitallisuudesta ei ole epäilyksiä. Myös kuoritun viljan käyttö on vain lisääntynyt viime vuosikymmeninä.

Muita suolistoflooraa tuhoavia ja heikentäviä asioita ja/tai suoliston tulehduksellisuutta aiheuttavia asioita ovat linolihappo eli omega6 rakenteiset siemenöljyt, monet lääkkeet (mm. tulehduskipul., antibiootit) ja muutamat maanviljelyksestä tulevat jäämät kuten esim. glyfosaatti ja ehkä hormonijäämät tuontilihoissa.
Vähentynyt liikunta ja siksikin lisääntynyt stressi sekä yhä yleisempi hormonien epätasapaino (ml. kilpirauhanen) ovat lisäämässä suoliston ja mikrobiomin häiriöitä.

Tämä laaja elintapaperäinen ilmiö lisää ravinteiden suoliston pinnan ja hermosolujen (200-500 milj. kpl) tulehtuneisuutta ja suoliston ”vuotamista” eli haitta aineiden imeytymistä vioittuneen suolikalvon (epidermin) kautta elimistöön ja mikrobiston taantumista. Tästä taas seuraa ylipainoa, muistisairauksia, väsymistä, heikkoa vastustuskykyä jne.

Ohessa tehokas suolistovaivojen hoitoprotokolla https://vessi.eu/happy-intestine-home/

Kommentoi kirjoittajalle