Liikkumattomuusvaivoissa keskeistä on istumatapa.
Tavallisella istuimella pyöreäselkäisyyden ja kehojännitteiden sekä suurten painealueiden aiheuttamat haitat ovat moninkertaiset verrattuna laadukkaalla keskiraollisella ja keinuvalla satulatuolilla istumiseen.
Siinä rennot yläkehon lihakset, pieni keinuliike lantiossa / keskikehossa ja avoimet alaraajojen kulmat ylläpitävät varsin hyvää nestekierron tasoa. Jos istujalla on vielä ymmärrystä seisoa 10-20 % työajasta ja kävellä ainakin kerran tunnissa, liikkumattomuusvaivat poistuvat.
Selkä- ja istumaperäisten liikkumattomuusvaivojen vikojen ymmärtämisessä tietämättömyys vaivaa jopa lääkäreitä ja fysioterapeutteja.
Ylivoimaisesti suurin syy erityisesti alaselkä- mutta myös yläselän vaivoihin ja pahenevaan ryhtivikaan on istuminen 90/90 asennossa, joka “pakottaa” selän pyöreäksi lantion rakenteen takia.
Kun selkä on yhtään pyöreänä, fasettinivelten n. 30 % tuki katoaa, eli välilevyihin kohdistuu tämä lisäpaine ja välilevyt puristuvat myös kiilamaisessa raossa. Tämä taas altistaa välilevyrappiolle ja välilevytyrille.
Myös monet nikamien ympärillä olevat nivelsiteet ja pikkulihakset venyvät väärän mittaisiksi tässä istuma-asennossa. Siitä syntyy paheneva ryhtivika, joka useimmiten alkaa jo teini-iässä.
Keskiraollinen keinuva satulatuoli antaa tilaa lantionpohjan kudoksille ja häpyluulle, jolloin lantio voi olla mukavasti terveessä “seisomaryhdissä”, jolloin selkärangan asennostakin tulee oikea.
Keinumekanismi taas aktivoi selkään pienliikettä, mikä lisää kriittistä nestevirtailua (veri, imuneste) nikamien kudoksissa ja niiden ympärillä. Tämä on keskeistä kudosten ravinnon ja hapen saannin ja kuona-aineiden poistumisen kannalta.
Keskirako tuolissa parantaa myös genitaalien ja sisälantion elinten terveyttä, kun nestekiertoa heikentävä istumapaine puuttuu.
Tavallisella tuolilla istuen ei em. merkittäviä terveysetuja voi saavuttaa millään keinoin.
Kommentoi kirjoittajalle