Miksi tavallinen istuminen on suurin syy selkävikoihin

Ylivoimaisesti suurin syy erityisesti alaselän mutta myös yläselän vaivoihin ja pahenevaan ryhtivikaan on istuminen 90/90 asennossa, joka “pakottaa” selän pyöreäksi lantion rakenteen takia.

Kun selkä on yhtään pyöreänä, fasettinivelten n. 30 % tuki katoaa, eli välilevyihin kohdistuu tämä lisäpaine ja välilevyt puristuvat myös kiilamaisessa raossa. Tämä taas altistaa välilevyrappiolle ja välilevytyrille. Myös monet nikamien ympärillä olevat nivelsiteet ja pikkulihakset venyvät väärän mittaisiksi tässä istuma-asennossa. Siitä syntyy paheneva ryhtivika, joka useimmiten alkaa jo teini-iässä.

Kun istuminen korjataan tapahtuvaksi keskiraollisella keinuvalla ja anatomisesti oikein muotoillulla (=ei paina sisäreisiä) satulatuolilla, selkä ja kipuilu alkaa korjaantua ja palautua terveelliseksi. Tämä kestää muutamasta kuukaudesta 1-2 vuoteen iästä, painosta, huonon istumisen määrästä ja liikunnasta riippuen.

Keskiraollinen keinuva satulatuoli antaa tilaa lantionpohjan kudoksille ja häpyluulle, jolloin lantio voi olla mukavasti terveessä seisomaryhdissä, jolloin selkärangan asennostakin tulee oikea.

Keinumekanismi taas aktivoi selkään pienliikettä, mikä lisää kriittistä nestevirtailua (veri, imuneste) nikamien kudoksissa ja niiden ympärillä. Tämä on keskeistä kudosten ravinnon ja hapen saannin ja kuona-aineiden poistumisen kannalta. Tätä edistää myös toistuva liikkeelle lähtö esim. kerran tunnissa ja puristamattomat vaatteet keskivartalolla ja lantion alueella

Keskirako tuolissa parantaa myös genitaalien ja sisälantion elinten terveyttä, kun nestekiertoa heikentävä istumapaine puuttuu.

Tavallisella tuolilla istuen ei em. merkittäviä terveysetuja voi saavuttaa millään keinoin.

Kommentoi kirjoittajalle