Mistä alaselkävaivat johtuvat ja miten ne ehkäistään

HS: Tarkat magneettikuvat säikyttelevät potilaita turhaan

Rakenteellinen pääsyy on tavanomainen huonoryhtinen istuminen ja yhä passiivisempi istuva elintapa jopa 10–16 tunnin istumisineen jo lapsesta alkaen. Istuminen alkaa jo kaksivuotiaana, pikkulapset leikkivät ulkona liian vähän ja sisäleikeissäkin liikkumattomuus ruutujen ääressä on pitkäkestoista. Ehkä myös kollageenin ja D-vitamiinin puutoksilla on vaikutusta.

Ylivoimaisesti tehokkain hoito ja ehkäisy alkavaan alaselän rappeutumiseen on muuttaminen istumisen muuttaminen hyväryhtiseksi. Näin fasettinivelet alkavat taas tukea (ne kantavat noin 30 % painosta), välilevypaine laskee ja paine on tasainen eikä altista prolapseille.

Toinen lähes yhtä tärkeä asia on saada hyväryhtiselle selälle liikettä esim. istuimen keinumekanismin sekä esimerkiksi pari kertaa tunnissa tapahtuvan kävelyn muodossa.

On mahdollista istua perinteiselläkin tuolilla hyväryhtisesti eli aivan tuolin etureunalla, reidet harallaan ja lantio eteen kallistettuna. Tämä vaatii hyvää keskittymistä, tietoisuutta ja opettelua.

Ihmisen selässä L5-nikaman kohdalla verisuonitus on muita heikompaa, jolloin liikkumattomana L5-L4-välilevy rappeutuu hapen ja ravinteiden puutteessa muita nopeammin. Alaselän liike torjuu tätä, mutta se on hyödyllistä vain hyväryhtisenä, huonossa ryhdissä se vain aiheuttaa lisäharmia.

Emme pysty muuttamaan istuvaa elintapaamme, mutta voimme helposti muuttaa ergonomiaamme.

Keskiraollinen, keinuva ja laadukas satulatuoli, pikasäätöinen pöytä ja kyynärpehmikkeet vartalon sivuilla muuttavat alaselänkin terveystilannetta ratkaisevasti.

Tällaiset setit maksavat vain muutamia satasia (koulukalusteena noin 150 €). Koulujen, yhteiskunnan ja yritysten pitäisi ehdottomasti laittaa tuollaiset, sillä sairaspäivät, tuottavuutta alentava kipuilu ja kallis ja tehoton hoito on tarpeetonta, myös kansantalouden kannalta.

Kommentoi kirjoittajalle