Mistä selkäkipu johtuu ja miten se hoidetaan ja ehkäistään

11.10.2017

Selkäkipuihin on yksi syy ylivoimaisesti ylitse muiden. Huonossa ryhdissä istuminen.

HS: Pitkittyneiden selkäkipujen syy voi olla pelko

Istumme lähes kaikki 10–15 tuntia päivässä. Tavallisessa tuolissa asennon pitäisi olla 90 /90, mutta todellisuudessa se on C-90, jossa C kuvaa pyöristynyttä selkää. Lantiossa on lähes mahdotonta ylläpitää 90 asteen kulmaa, koska lukuisat lihakset, nivelsiteet ja luut estävät. Näin selkä painuu kaarelle ja monia pahoja asioita alkaa tapahtua.

Välilevyt puristuvat kasaan epäsymmetrisesti toiselta laidaltaan, mikä alkaa helposti rakentaa prolapsia eli kivuliasta välilevytyrää.

Selän nivelestä toiseen ja toisiinsa tukeutuvat fasettinivelet aukeavat, jolloin niiden nikamia tukeva ja painoa kannatteleva (kantavat n. 30 % yläruumiin painosta) vaikutus katoaa. Näin välilevyn paine, joka on vielä haitallisesti jakaantunut, lisääntyy saman verran.

Selkälihakset kiristyvät ja venyvät, jolloin niiden rentous ja liike ja verenkierto hidastuu. Näin alaselkä alkaa kärsiä hapen ja ravinteiden puutetta. Ligamenteissä, välilevyissä ja luissa ei ole ollenkaan verenkiertoa, joten lihaksissa kulkevat verisuonet ruokkivat alueen kaikkia kudoksia. Hapen ja ravinteiden puuttuessa muutenkin hankalassa tilanteessa olevat kaikki alaselän kudokset alkavat rappeutua nopeammin. Tämä korostuu erikoisesti ensiksi rappeutuvan L4–L5 välilevyn terveydessä, koska L5:n kohdalla ei ole ns. nikamavaltimoja, jotka tuovat verta nikaman alueelle suuresta päävaltimosta vatsan puolelta.

Yksi kipuja aiheuttava lähde ovat myös fasettinivelten rustopinnat, jotka käytön puutteessa rappeutuessaan paljastavat luupinnat, jotka satunnaisesti hankautuvat kivuliaasti vastakkain. Välilevyn surkastuessa myös nikamien välinen hermokanava tulee liian ahtaaksi ja painaa hermoa.

Koko ongelmasotkun ja kivun tehokas ennaltaehkäisijä, ja jopa hoitaja on keskiraollinen laadukas satulatuoli, jolla istuen ryhti on hyvä ja nestekiertoa tuova liikeaktiivisuus turvallisella tasolla.

Kommentoi kirjoittajalle