Mitä suolisto tarvitsee hyvään terveyteen?

HS: Tietynlainen liikkuminen voi viedä vatsakivut parissa viikossa

Syömme aivan liian vähän kuituja, eli vain noin 13 g päivässä. Kivikauden kehomme ja suolistomme vaatii hyvään terveyteen 50–100 g.

Kuitujen laadusta (n. 10 eri lajia) ja määrästä riippuu mikrobien elinvoimaisuus. Terve ja voimakas suoliston mikrobisto valmistaa lukuisia tuiki tärkeitä aineita kuten vastustuskykyä ylläpitäviä eli taudinaiheuttajia tappavia suojasoluja (8 erilaista) ja hyvää mieltä aivoissa tuottavaa serotoniinia.

Kuitu myös pääasiassa määrää miten nopea on suoliston kriittinen läpivirtaus. Kun se hidastuu, suolen sisällöstä tulee myrkyllistä, mikä tulehduttaa ja vahingoittaa suolen seinämää ja aiheuttaa ns. vuotavan suolen oireyhtymän.

Läpivirtaukselle tärkeää on myös istuminen hyväryhtisesti, jolloin vatsaontelo on paineeton ja pallean, vatsalihasten sekä suoliston oma peristalttinen liike nopeuttaa suolen sisällön virtausta. Hyvän ryhdin saa helpoiten laadukkaalla, keinuvalla, keskiraollisella satulatuolilla.

Jos monipuolisilla kuiduilla, terveellisellä aidolla puhtaalla ruualla, levolla, liikunnalla ja suoliston haitta-aineita (antibiootit, alkoholi, monet elintarvikekemikaalit ja lääkkeet, maatalouden kemikaalijäämät, kännykkäsäteily) välttämällä suolisto on oikein hyvässä kunnossa, ei lisäravinteena syödyistä maitohappobakteereista ehkä ole suurta apua. Matkustaessa, stressitilanteessa, toipilaana jaerikoisolosuhteissa niitä ilmeisesti kannattaa käyttää.

Tärkeää olisi syödä rauhassa, juomatta mitään, perusteellisesti pureskellen, ilman työ- ja stressikeskusteluja ja niin, että syö ruoka-aineet niiden sulamisjärjestyksessä eli marjat ja hedelmät ensin, sitten tärkkelyspitoiset hiilihydraatit ja viimeisenä rasvat ja valkuaiset.

Salaatteja kannattaa syödä sekä hiilihydraattien että valkuaisten kanssa, koska kuumentamattomista kasviksista saamme entsyymejä, jotka auttavat ruuan sulatuksessa.

Kommentoi kirjoittajalle