Miten eroon alaselkäkivuista?

HS: Joka neljännellä nelikymppisellä on vähintään yksi työkyvyttömyyteen johtava riskitekijä

Joka päivä noin 800 000 suomalaisella on alaselkäkipuja. TULE-vaivat ovat kärkipäässä aiheuttamassa kallista työkyvyttömyyttä. Pääsyyllinen on pitkäkestoinen huonoryhtinen istuminen luonnottomassa 90/90 asennossa.

Selkä- ja muut tavallisimmat TULE-vaivat olisivat helposti estettävissä. Ratkaisuna on suomalainen ja maailmalle levinnyt innovaatio, jossa istutaan keskiraollisella, keinuvalla ja tarkasti anatomian mukaan muotoillulla satulatuolilla säätöpöydän ääressä oikealla korkeudella. Näin istuja ohjautuu hyvään ryhtiin lähes automaattisesti. Tuolin keskirako on tärkeä ryhdin ja monen merkittävän syyn takia.

Ergonomiaa täydentävät merkittävästi täysin puristamattomat vaatteet, mahakolo pöydässä tai kaareva pehmustettu kyynärtuki sekä monitorikorkeus ja etäisyys, jotka estävät pään roikottamisen.

On lisäksi hyvin edullista myös seistä pienissä pätkissä jopa 30 % työajasta ja käydä usein liikkumassa nestekierron ja nivelten liikkeen takia.

Tällaiset kalusteet eivät ole perinteisiä juurikaan kalliimpia. Ne pitäisi olla lapsillakin alakoulusta alkaen sekä myös vanhuksilla, joilla on vielä suurempi ongelma ylläpitää terveyden kannalta hyvää ryhtiä.

Kommentoi kirjoittajalle