Miten estää raskausmasennus?

HS: Jopa viidennes tuoreista äideistä sairastuu masennukseen

Raskausmasennuksen tärkein syy on todennäköisimmin Omega3-rasvojen puute äidin aivoissa.

Kun sikiön aivot kasvavat raskauden viimeisten viikkojen aikana voimakkaasti ja niiden rasvainen rakenne (aivojen kuiva-aineesta 2/3 on omegarasvaa) kehittyy, luonto ottaa Omega3-rasvat äidin aivoista, jos tätä rasvaa ei ole reilusti saatavana ravinnosta. Kun äidin aivot jäävät vajaaksi, niiden toimintaa tulee häiriötä, joka tyypillisesti ilmenee hajamielisyytenä, muistikatkoina, lyhyenä pinnana, alakulona ja jopa masennuksena.

Minä suosittelen äidille koko raskauden ajan 3 g Omega 3 -rasvaa lisäravinteena täysarvoisen ja kalapitoisen ruuan lisäksi ja vielä 4 g 2 kk ennen laskettua päivää.

4 g kannattaa jatkaa vielä imetyksen ajan, koska maidossa omegaa menee vielä kasvavaan lapseen ja oman mielen huoltaminenkin on tärkeää. Vasta imetyksen jälkeen voi oman tason laskea 2-3 grammaan.

B12 vitamiini 1 mg:n imeskelytablettina ja saman verran foolihappoa turvaavat myös äidin aivojen tasapainoa samaten kuin 150 mcg D-vitamiinia.

Raskaana olevan naisen tulee tiedostaa, että uusi elämänvaihe vaatii tavallista enemmän mielen hoitamista itselle toimivalla tavalla esim. hiljaista ja rauhoittavaa olemista metsässä tai käsillä tekemistä.

Synnytyksen jälkeen läheisten pitäisi järjestää äidille omaa aikaa vaikka pari tuntia joka päivä ilman vauvanhoidon vaatimuksia, ja vauvanhoitoapua öisin, jos äidin unet jäävät liian vajaiksi, mikä on voimakas mielialan heikentäjä.

Kommentoi kirjoittajalle