Miten estän ja hoidan sydänvaivat?

HS: Minua tarvitaan vielä

Tilastojen mukaan lähes joka toisella sydänkohtauksen saaneilla kokonaiskolesteroli on ok eli alle 5, mutta omega6-rasvahappojen suhde omega3-rasvahappoihin on lähes aina huono eli reilusti yli 3:1, jota pidetään riskirajana. Siemenistä (palmu, rypsi, auringonkukka, maissi, maapähkinä yms.) puristetuissa öljyissä haitalliset omega6-pitoisuudet ovat hyvin korkeita.

Ottamalla omega3-rasvahappolisäravinteita, syömällä usein alle 120 asteessa kypsennettyä kalaa ja syömällä määrättyjä siemeniä ja pähkinöitä rasvahapposuhde on helposti tervehdytettävissä. Rasvojen ja kolesterolin välttäminen ravinnossa ei toimi hyvin. Luonnollisen ja käsittelemättömän rasvan syönti ei lisää sydänkuolleisuutta, jos muut ravintotekijät ovat kunnossa.

Magnesium ja seleeni ovat sydänterveyteen vaikuttavia mineraaleja, joista Itä-Suomen huonoilla sydänterveysalueilla on maaperässä aivan liian vähän mutta rannikoilla paremman sydänterveyden eli vanhan merenpohjan ja savialueilla paljon enemmän.

Suomen sydänterveys alkoi kohentua 1970-luvulla, kun lannoitteisiin ja karjan kivennäisiin alettiin lisätä seleeniä. Edelleen sitä saadaan keskimäärin aivan liian vähän. Jo 3 parapähkinää sisältää keskimäärin hyvät määrät (n. 70 mcg/kpl) seleeniä, mutta 200 mcg pilleri on ainakin turvallinen valinta.

Kehossa ja verisuonissa oleva hiljainen tulehdus lisää sydänriskejä. Yleiset tulehduskudokset ovat suolisto, liika kehon rasva, suu, genitaalit, rappeutuneet nivelet ja verisuonet. Tulehduksia voi sammuttaa painon pudotuksella, antioksidanteilla, liikunnalla, saunomisella, kylmäuinnilla, raa´alla kasvisruualla ja stressin vähentämisellä. Tummat marjat ovat runsaasti syötyinä erittäin sydänterveellisiä. Valkosipulin ja punajuurimehun yhdistelmä siivoaa verisuonissa olevaa vaarallista plakkia melko tehokkaasti. Monilla yrteillä (ks. Sinikka Piippo, Suomen Lääkekasvit) on verisuoniterveysvaikutuksia.

Verenpaine on suuri sydänriski, jonka saa kyllä alenemaan terveellisellä syömisellä, omega6-rasvahapoilla ja liikunnalla. Muutenkin liikunta edistää hyvää sydänterveyttä, mutta ei riitä yksin.

Statiinien (700 000 ihmistä nauttii niitä) ja muiden sydänlääkkeiden teho on heikko (Ks: Tolonen, Utriainen, Suuri kolesterolihuijaus). Jos potilas on vain niiden varassa, sydänkohtausten vaarallinen uusiutuminen on todennäköistä.

Sydänriskit ovat melko helposti torjuttavissa ja jopa parannettavissa kun tietää konstit.

Kommentoi kirjoittajalle