MIten estän kaamosajan selkävaivat

HS: Tähän aikaan vuodesta monen elämään ilmestyy selkäkipu

Nyt on pimeää ja kylmää, joten sisälläolo ja istuminen vievät kesää ja alkusyksyä suuremman osan ajasta, jolloin istumaperäiset vaivat, kuten selkävaivat, lisääntyvät.

Perinteinen istuminen on ylivoimaisesti suurin syy selkävaivoihin.

Tavallinen tuoli aiheuttaa väistämättä pyöreyden ja kireyden selkään, mikä taas aiheuttaa kudosten hapen ja ravinteiden saannin puutetta ja hidastaa kuona-aineiden poistumista. Selän pyöreys myös kuormittaa välilevyjä paljon hyväryhtistä istumista enemmän ja lisäksi ”vääränlaisella” paineella, joka jatkuessaan johtaa välilevyjen surkastumiseen tai välilevytyrään tai molempiin.

Tehokkain estokeino on vaihtaa istuin keskiraolliseen ja keinuvaan satulatuoliin, joka lisää lihasaktiivisuutta, ja pikasäätöpöydään kyynärpehmikkeillä. Tuoliksi pitää valita laadukas ja hyvin muotoiltu tuote. Heikosti muotoillut halvat tuolit painavat haitallisesti sisäreisien imusolmukkeita sekä imu- ja verisuonia.

Keskirako estää terveydelle haitallisen puristuksen genitaaleihin, lantionpohjaan ja häpyluuhun, jolloin seisomaryhti on helppo ja miellyttävä ylläpitää myös lantiossa.

On fiksua seistä 10–20 minuutin pätkissä 10–30 % ajasta, kävellä kaksi kertaa tunnissa, pitää ainakin lantiosta väljiä ja ilmavia vaatteita ja käyttää laadukkaita monitoreja silmien tasalla (optimi on kolme monitoria, työn tuottavuus kasvaa 30 %) hyvän hartia- ja niskaryhdin takia.

Kommentoi kirjoittajalle