Miten estän nivelvaivat

11.06.2018

Nivelten terveydessäkin on tärkeä periaate ”use it or loose it”.

HS: Kun joka paikkaa kolottaa, syy on ihmisen heikoin lenkki – Nivelet alkavat rapistua jo kolmekymppisenä, ja näin pidät niistä huolta

Nivelet tarvitsevat säännöllistä ja kohtuullista liikuntaa, koska vain se ”voitelee” niveliä tehokkaasti, aktivoi solujen uusiutumista ja vahvistaa nivelten ympärillä olevia lihaksia. Myös nivelten liikelaajuuksia ylläpitävää liikuntaa ja venyttelyä tarvitaan.
Selkävaivat johtuvat suurimmaksi osaksi pyöreäselkäisestä eli tavallisesta istumisesta. Siinä selän (varsinkin alaselän) nestekierto laskee paljon huonon ryhdin aiheuttaman lihasjännityksen ja liikkumattomuuden takia. Näin selän kudosten jätteenpoisto ja ravinnon saanti ei toimi kunnolla ja kaikki kudokset alkavat rappeutua.

Tämän prosessin jatkuessa seuraavat krooniset kivut. Alaselän tilannetta vielä pahentaa se, että selässä alimman nikaman kohdalla ei ole ollenkaan ns. nikamavaltimoita, joten L4–L- väli jää helposti liian vähälle hapelle ja ravinteille, jota selkä pyöreänä istuminen pahentaa vakavasti.

Tehokkaana estokeinona on keskiraollinen keinuva satulatuoli ja lantiosta väljät vaatteet (optimissaan ei edes alushousuja) sekä pikasäädettävä työpöytä. Tuolin mahdollistama lantion keinunta ja kaikki muu mahdollinen liikunnan lisääminen (portaiden nouseminen, neuvottelut ja puhelut kävellen) on eduksi. Seisominen on hyvää vaihtelua mutta silläkin on omat haittavaikutuksensa. Noin 5–15 min seisomapätkät, max. 30 % työajasta, on nivelterveydelle vielä ok. Keskiraoton satulatuoli ei suo hyvää ryhtiä eikä istumamukavuutta genitaalialueelle kohdistuvan puristuksen takia ja on myös terveysriski.

Nivelterveyttä voi parantaa tietyillä ravintolisillä. Näitä ovat mm. luuliemen kollageeni, Omega3-rasvahapot (kala tai lisäravinne), ruokasooda, kurkuma, inkivääri, MSM, glukosamiini, ashwagandha-yrtti (erityisesti inkiväärin ja kurkuman kanssa), kondroitiinisulfaatti, sekä hainrusto- ja sinisimpukkauutteet. Näitä aineita saa eri erikoisruuista ja lisäravinteista. Usean aineen yhdistelmä on tehokkaampi.

Kommentoi kirjoittajalle