Miten fodmap-vatsa kuntoon

HS: Moni noudattaa turhan suppeaa ärtyneen suolen ruokavaliota liian pitkään

Ensinnäkin on ymmärrettävä, että suolistopotilaan suolisto on jo vakavasti vioittunut. Joko epidermin (suolenseinän) rakenteet ovat rikki tai mikrobiomi (bakteeristo) on huono, tai molemmat.

Myös fodmap-oireet hellittävät jopa vanhalla ruokavaliolla, jos suolen rakenteet ja mikrobiomi saadaan kuntoon ja istuma-asento muutetaan hyväryhtiseksi esim. keinuvalla keskiraollisella satulatuolilla, mikä nopeuttaa läpivirtausta.

Perusvirheet sairastuttavassa yleisessä ruokavaliossamme ovat, että syömme aivan liian paljon viljaa ja sokeria, tuotteisiin lisättyä gluteiinia, kemiallisia lisäaineita ja aivan liian vähän kuitua (noin 13 g, kivikaudella 100 g).

Tietenkin kaikki itselle allergisoivat aineet pitää selvittää ja välttää niitä tiukasti, ainakin aluksi. Myöhemmin tervehdyttyään maha saattaa näitä jo hyvin kestää.

Ylivoimaisesti tervehdyttävin ruokavalio on syödä kaksi kertaa päivässä siemen-marjasmoothie (2 x 3 dl), jossa yön yli liotetut siemenet jauhetaan aivan hienoksi tehosekoittajassa marjojen ja sokerittomien luumujen kanssa ja mahdollisesti yhdellä banaanilla tai päärynällä (vielä terveellisempi) pehmennettynä.

Samaan aikaan vehnän, gluteiinin ja sokerin tiukka välttäminen nopeuttaa paranemista.

Kommentoi kirjoittajalle