Miten hyvinvointialueiden ongelmat ratkaistaan?

HS: Hyvinvointialueilla paineet alkavat tulla pintaan

Hyvinvointi- tai paremmin sairaanhoitoalueilla on itsellään ratkaisujen avaimet oman talouden, resurssiriittävyyden ja kustannustehokkuuden ratkaisemiseksi:

 1. Hallintoon ammattijohtajat. Lääkärit vain potilastyöhön.
 2. Johtamisessa ja hallinnossa hallintohimmelit, päällekkäisyydet, nokkimisjärjestykset yms. pois.
 3. Johtamisessa vain tehokkaasti toimivat ja hyvää työilmapiiriä tuottavat ja tasa-arvoa edistävät ratkaisut käyttöön.
 4. Oma työterveysohjelma kuntoon kymmenine keinoineen, joilla sairaslomat saadaan alas.
 5. Lääkärit töihin 8 tunniksi/pv kuten muutkin, joista ei sitten karata sivuvastaanotoille kesken päivän.
 6. Ostopalveluihin järkeä. Työn tekeminen omalle palkkaväelle ja valtakuntaan lailla suitset ostopalvelujen rahastukselle.
 7. Potilasraportointi tekoälysovellutuksen hoitamaksi, jossa AI kirjoittaa kaikesta puhe-, labra-, haastattelu- ja diagnostiikkamateriaalista raportin. Joku vain tarkistaa.
 8. Potilastyöhön paljon ennaltaehkäisykonsultaatiota ja lääkkeettömiä sekä elintapahoitomääräyksiä. Kaikki yli- tai varman päälle -lääkintä lopetettava.
 9. Valtakuntaan tehokas ennaltaehkäisyohjelma lain nojalla kymmenine toisiaan tukevine keinoineen, joilla säästyisi miljardeja sairaanhoidossa.
 10. Henkilökunnalle paras ergonomia (mm. keskiraolliset keinuvat työtuolit, säätyvät pöydät, käsituet), jossa työasennot aina tehokkaita ja hyväryhtisiä, jolloin energiaa ja jaksamista riittää ja virheitä tulee vähemmän.
 11. Lääkeyrityksille porttikielto klinikoille ja sairaaloihin. Vievät vain aikaa, manipuloivat henkilöstöä ja rakentavat epäterveitä sidonnaisuuksia. Lääkärit saavat tietonsa lääkkeistä esitteistäkin.
Kommentoi kirjoittajalle