Miten istutaan vaivoitta?

HS: Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä

Kun vaivoja aiheuttava asento jatkuu tavallisilla digikäyttötavoilla tavalliset toistakymmentä tuntia päivässä, sitä ei muutaman minuutin jumpilla hoideta, eikä ehkäistä.

Pääsyy onkin siinä, että tavallinen huono asento venyttää ajan kanssa nikamia yhdistävät rangan nivelsiteet, jolloin rappeutumista alkaa selän ja niskan jatkuvan pyöreyden takia tulla nikamiin. Sen aiheuttavat eteen sojottavat reidet, jotka kaatavat lantion taaksepäin ja ”pakottavat” siten ryhdin pyöreäksi. Lihasjännitykset tulevat siinä sivussa. Tavallisella tuolilla tilanne on toivoton.

Ratkaisun antaa keskiraollinen keinuva satulatuoli, joka oikein säädettynä oikeankorkuisen pöydän ääressä tuottaa hyvän ryhdin ja edullista mikroliikettä selän nikamiin nestekiertoa edistämään. Välttämätön rako antaa tilaa häpyluulle ja genitaaleille, jolloin oikea asento on mukava, eikä sisälantioonkaan pääse muodostumaan vaarallista painetta. Jo syntyneet ryhtiviat voidaan näin hoitaa kuntoon, jos istuminen keskitetään tälle tuolille.

Tavanomaisella tuolilla parempi ryhti saadaan istumalla aivan tuolin etureunalla reidet täysin levällään, jolloin lantiota on hieman helpompi kallistaa eteen.

Istuessa pitäisi aina olla lantiolla väljät vaatteet, nestekierron ja hyvän ryhdin takia.

Huono eli tavanomainen istuminen poikii yli 30 ns. istumaperäistä vaivaa ympäri kehoa. Niiden hoitaminen maksaa satoja miljoonia ja ne heikentävät elämänlaatua, terveyttä, tuottavuutta, ulkonäköä ja aiheuttavat väsymystä.

Kommentoi kirjoittajalle