Miten koululevottomuusongelma ratkaistaan?

Perusongelma levottomassa koululuokassa on melu, ylivilkkaus ja levottomuus, ehkä osin kurin ja opettajan kunnioituksen puutekin.

On tutkitusti selvästi näytetty, että korkean glykeemisen indeksin ruoka lisäaineineen (nopeat hiilarit ja ruuan lisäaineet), unen puute, huono viihde, kännykkäaddiktio ja liikunnan vähäisyys aiheuttavat levottomuutta ja ylivilkkautta ja siten lähes pilalle menneitä tunteja ja oppimisen tason vakavaa laskua.

Sama korkea verensokeri, joka aiheuttaa lapsissa ylivilkkautta, myös tuottaa ylipainoa ja rasvamaksaa ja näin epäoikeudenmukaisesti murentaa asiaan syyttömän lapsen terveystulevaisuutta.

Tällaiseen ilmiöön, lasten tulevaisuuttaan ajatellen, suomalaisella yhteiskunnalla ei olisi ollenkaan varaa.

Ratkaisu ei ole se, että kaikkein levottomin osa luokasta diagnosoidaan ADHD-lapsiksi, heidät pannaan lääkitykselle, palkataan lisää kouluavustajia ja varaillaan aikoja sairaanhoitoon.

Kestävä, taloudellinen ja paras ratkaisu on se, että koko yhteiskunnan, koulujen ja kotien yhteistyöllä lasten ravitsemus ja elintavat päätetään panna kuntoon osana valtavaa huonovointisuutta aiheuttavaa ennaltaehkäisevyyden vajetta.

Kommentoi kirjoittajalle