Miten pitää suolisto terveenä

09.11.2017

Professori Färkkilä puhuu asiaa mutta unohtaa yhden erittäin tärkeän suolistoterveyden tekijän: kuidun.

HS: Vatsavaivat lisääntyneet jyrkästi

Kun suolisto on 9 m pitkä ja 6 l tilavuudeltaan, on selvää, että tavanomaisella vähäkuituisella ruualla siinä ei sisältö vaihdu 24-30 tunnissa, kuten pitäisi, jos halutaan pitää suolisto ilman tulehduksia ja terveenä.

Jos suoliston sisältö on yhtään liian vanhaa, siihen muodostuu pian toksisia aineita, jotka juuri vahingoittavat suolenseinämää epidermiä ja siinä suolinukkaa, suolirakkuloita ja suolenseinässä olevia 200–500 milj. hermosolua. Epidermin tulehdus leviää yleensä aivoihin kiertäjähermoa pitkin ja on ilmeisesti päätekijänä muistisairauksissa.

Liikunta nopeuttaa läpivirtausta suolistossa, vielä mutta sitäkin enemmän istuminen suoraryhtisesti, mikä onnistuu terveellisesti keinuvan keskiraollisen satulatuolin päällä ja vaateissa, jotka eivät paina vatsaa (tai muitakaan pehmytkudoksia) yhtään.

Koska meidän konttorirottien energian kulutus, ja siten ruokamassan saamisen tarve on pieni, on tärkeää valita suurimmaksi osaksi runsaskuituisia ruoka-aineita kuten liotettuja siemeniä tehosekoitettuna yhdessä marjojen ja hedelmien kanssa.

Kuitu on myös paksunsuolen hyvien bakteerien ainut ravinto, josta ne tekevät kehon hyvän mielen hormonia, serotoniinia (myös suoliston hermosolujen välittäjäaine) ja immuunisoluja, jotka partioivat verenkierrossa ja imusolmukkeissa ja tappavat vieraat virukset ja bakteerit sekä tuhoavat kehon omat epäterveet ( ja mahdollisesti syöväksi muuttuvat) solut.

Jos syöt erilaisia kasvikuituja 50 g / 1000 kcal päivässä, vältät sokeria ja roskaruokaa, suolistosi on liikkeessä ja hyvässä ryhdissä koko päivän ja syöt suolistoterveellistä Omega3 1-2 g/ pv ja D-vitamiinia tutkijoiden (ei kansallisten terveyspoliitikkojen) suosittelemat 100–125 mcg, voit todennäköisesti nauttia terveestä elämästä pitkään ilman mitään suolistosairauksia.

Kommentoi kirjoittajalle