Miten saamme riittävästi tärkeitä kuituja?

21.09.2018

Ilman reilua määrää kuituja ei ole hyvää terveyttä pitkään.

HS: Suolistomikrobeja uhkaa sukupuutto

Oikea kuidunsaanti on 13 g, ei artikkelissa mainittu 20 g. Lisäksi suomalaisten syömät kuidut ovat liian yksipuolisia. Kuitulajeja on kaikkiaan kymmenkunta. Ne elättävät erilaisia bakteereita, joilla on suuri määrä tärkeitä tehtäviä. Bakteerit ylläpitävät vastustuskykyä ja auttavat ravinteiden irrottamisesta ja terveen liman muodostumisessa suolen seinämälle. Lima taas estää suolen seinän rakenteita tuhoutumasta.

Kuitujen vähäisyys on yhteydessä koko epidermin (suoliston sisäkalvo) terveyteen, jossa toimintoja ohjaa 0,2–0,5 miljardia hermosolua (aivoissa miljardi). Niiden tulehtuessa huonoissa olosuhteissa on suuri vaara sairastua muistisairauteen myöhemmin.

Huonosta suolistoterveydestä aiheutuu muistisairauksien lisäksi erilaisia suoliston tulehdustauteja, ylipainoa, kilpirauhashäiriöita, masennusta jne. Suolisto on suurimpia hiljaisen tulehduksen paikkoja ja siten edesauttaa mm. sydänsairauksien syntyä. Runsas hiilihydraattien syönti nykyisten yleisten tapojen mukaan heikentää suolistoterveyttä.

Ruokasuositusten mukaan syöden saatava kuitumäärä 25–35 g ei ole läheskään riittävä. Meidän pitää huolehtia kuidusta erityisesti. Se tapahtuu helpoimmin syömällä kasviksia (hedelmät, marjat, vihannekset) noin kilo päivässä, syömällä siemeniä ja pähkinöitä ja lisäämällä tarvittaessa ruokaan myös varsinaisia edullisia kuitulisiä.

Saat ilmeisesti tarpeeksi kuituja, jos joudut ulostamaan kaksi kertaa päivässä ja ulosteesi on pehmeä ja suuri ja ollut suolessa alle 24 t. Myös istuminen hyväryhtisesti keinuvalla keskiraollisella satulatuolilla nopeuttaa läpivirtausta

Kommentoi kirjoittajalle