Miten säilyä matkoilla terveenä

02.05.2017

Täydentävä kommentti puutteelliseen keinovalikoimaan

HS: Näin pysyt terveenä matkalla

inot ovat niin puutteelliset, että niitä pitää täydentää.

Itse olen matkustanut kymmeniä vuosia ja nykyäänkin matkustan yli 50 pv. Olen lähes aina terve ja energinen.

Terveenä pysymiseen tärkeintä on ennalta ehkäisy. Voimakkaimpien maitohappobakteerien (450 mrd/pussi) lisäksi omilla ”kuitueväillä” syödyn kuidun saa pidettyä 100 g:ssa kuten kotonakin, ja näin immuunipuolustuksen eli suoliston optimikunnossa. Jos suoliston toiminta on hidas, vastustuskykykään ei säily, koska kuidusta elävät bakteerit valmistavat immuunivasteen suojasolut.
Itse olen ruokahygienian suhteen paljon tarkempi kuin artikkelissa. Siksi vältänkin vatsainfektiot. Usein ravintola-aterian sijasta ostan kaupasta antioksidantti- ja ravinnepitoisiä tuoreita ja kuivia hedelmiä, marjoja, pähkinöitä, siemeniä, sokeritonta jogurttia ja tummaa suklaata.

Omat lisäravinteet (mm. Zn 20 mg, Cu 3 mg, D 150 mcg, Mg 4 x 300 mg, C 5 x 1 g, Se 200 mcg, B 12 ja foolih. 1 mg) ovat tietysti mukana, sekä joitakin antioksidantteja matka-aikaiseen hapetusstressiin.
Tavallisen ravintolaruoan raaka- aineet ovat useimmiten halpoja ja laaduttomia (erik. rasvat), mutta ostovalinnoilla ja lisäravinteilla kehoon saadaan ne ravinteet, joista keho valmistaa n. 3500 biokemiallista yhdistettä, joita tarvitaan terveenä pysymiseen ja energisyyteen.

Unen, eli vastustuskyvyn kannalta tärkeimmän tekijän riittävyys pitää varmistaa kaikin keinoin. Matkastressin lisäksi aikaero vielä sotkee helposti. Hotellissa ym. pimitän ikkunan niin, että huone säilyy säkkipimeänä aamuun asti. Aikainen nukkumaanmeno ja sitä edeltävä liikunta ja muut rentoutustoimet auttavat tervehdyttävään uneen unta huonontavan TV:n töllöttämisen sijasta.

Kehon toimintojen kannalta välttämättömän liikunnan voi hoitaa esim. kävelemällä välimatkoja ja portaat hissin tai liukuportaiden sijasta.

Stressin tai rasitukset saa pois kylpylässä ja hierojalla illalla epäterveellisen ja rupsauttavan ravintolassa nuokkumisen ja ryyppäämisen sijasta.

Kommentoi kirjoittajalle