Miten urheilijan tulisi syödä

HS: Jasmi Joensuun kuvat paljastavat – näin paljon ja tällaisia ruokia hiihtäjä syö päivässä

Lautasilta näyttää tuore kasvisravinto olevan aika vähissä. Noilla ruokatavoilla ei täyty suositeltu 500 g, puhumattakaan optimaalinen 1 kg. Epäilen myös, että kuitumäärät jäävät aivan liian pieniksi.

Urheilijoilla yksi asia tulisi olla hallussa: ns. kuollut eli prosessoitu ja kuumennettu ravinto aiheuttaa suolessa leukositoosia eli lievää tulehdusreaktiota samalla kun kuumentamaton kasvisravinto ei. Eli energian, valkuaisen ja vitaaliaineiden saaminen pääasiassa (yli 50 %) ravintorikkaista siemenistä, idätetyistä viljanjyvistä, pähkinöistä, hedelmistä, vihanneksista, marjoista, kylmäpuristetuista öljyistä, kuivatuista yrteistä ja merilevistä ei aiheuta tulehdusreaktiota ja näin heikennä vastustuskykyä.

Hiihtäjienkin parissa huomattava sairastelu osoittaa, että elintapoja ei osata trimmata lajin suurten energiavaatimusten vaatimusten ja oikeasti terveellisten elintapojen kannalta optimaalisesti. Itse olin muutaman vuoden erään naishiihtäjän epävirallinen ravintokonsultti. Silloin saimme kausisairastelun lähes kokonaan pois, jolloin ranking sijoituskin nousi roimasti.

Terveysvaikutteisen ravinnon lisäksi tarvitaan paljon kuituja ja harkittuja lisäravinteita, koska energian lisäksi hiihtäjällä kuluu myös muita ravinteita paljon ja ravintomme on monen syyn takia aika köyhtynyttä.  Optimaaliseen terveyteen myös tavisten kannattaisi ottaa useitakin ravinnossamme niukkoina esiintyviä ravinteita terveyden ja elinvoiman takia.

En tiedä esim. yhtään kilpailevaa hevosta, joka ei saisi huippurehun lisäksi myös paljon lisäravinteita. Viisaasti hoidettu kilpahevonen (tai edes normaali karjaeläin) ei sairastele juuri koskaan, mutta hiihtäjillä ym. on ainakin keskimäärin jokunen flunssa vuodessa. Urheilijoilla jopa D:n puute on vielä yleinen, kun sen pitäisi olla reilulla, ja taviksia huomattavasti korkeammalla tasolla.

Kommentoi kirjoittajalle