Miten vaikutetaan testosteroniterveyteen

HS: Testosteroni vaikuttaa moneen asiaan

Testosteroni liittyy vahvasti muutokseen väestön käyttäytymisessä ja on siksi tärkeä ja mielenkiintoinen.

Ns hormonihäirintä eli teollisten molekyylien sotkeutuminen sikiön varhaisen kehittymisen prosessiin, vaikuttaa sukupuolisuuteen, genitaaliterveyteen ja siitoskykyyn sekä lisääntymiseen.

Raskautta suunnittelevien naisten kannattaisi siivota kemikaalit, meikit ja muoviset ruoka-astiat pois kodistaan hyvin tarkkaan.

Tässä olevista häiriöistä tutkijat varoittelivat jo yli 10 vuotta sitten tanskalaisen professori Skattegakin johdolla. Myös TV 1:ssä oli tästä dokumentti jo vuonna 2009. Vesien yhteydessä olevassa eläinkunnassa (mm. sammakot) on tapahtunut harvinaistumista. Hormoni- ja kemikaalipitoiset jätevedet sekä kemikaalijäämiä sisältämä valuma pelloilta muuttavat eliöitä, jotka joutuvat niiden kanssa tekemisiin.

Myös istuminen vaikuttaa testosteroniin, josta miehillä 3/4 muodostuu kiveksissä ja 1/4 lisämunuaisissa.  Sen määrä on ollut laskussa väestössä jo jokin aikaa. Alkutaso nuorella miehellä on terveydelle tärkeä, mutta myös sen tasoon vaikuttavat elintavat läpi elämän.

Kivesten terve olotila on niissä nestekiertoa aktivoiva liike reisien liikkeen takia. Ilman tiukkoja ja liian lämpimiä vaatteita on mahdollista pitää oma lämpötila 33 asteessa.

Tiukat alus- ja päällyshousut yhdessä istumisen kanssa estävät lämmön säätelyä ja tärkeää veren ja imunesteen kiertoa kiveksiin.

Järkevintä ja terveellisintä on olla pitämättä kännykkää housun taskussa, jättää alushousut pois (ja ottaa tavaksi alapesu) ja istua töissä keinuvalla keskiraollisella satulatuolilla ja käyttää väljiä päällyshousuja, seistä välillä ja liikkua usein. Tämä on hyvää ennaltaehkäisyä myös eturauhasvaivoille.

Kommentoi kirjoittajalle