MITEN VÄLTÄN MUISTISAIRAUDET

HS: Elintavoilla yhteys muistisairauteen

Alzheimer on kolmas sokeritauti. Jatkuva korkea verensokeri aiheuttaa ainakin esidiabeteksen mutta varmuudella rappauttaa aivoja, koska se tuhoaa hiussuonia kaikkialla kehossa. Järkevintä on syödä hyvin vähän viljahiilihydraatteja ja sokeria.

Aivo- ym. terveydelle on hyvin edullista syödä kaikki ateriat alle 8 tunnin aikaikkunassa eli esim. brunssi klo 10 ja päivällinen klo 18.

Yli puolella aikuisissa on suussaan ientulehdusta, jonka bakteerit aiheuttavat helposti myös dementiaa. Nämä aiheuttavat dementiastamme kymmeniä prosentteja.

Huono uni on suuri riskitekijä. Jo työiässä kannattaisi panostaa hyviin unitapoihin: rauhallinen loppuilta ilman ruutuja, 2-5 g melatoniinia ja 400 mg tryptofaania illalla, siniblokkilasit, iltalukemista, raikas makuuhuone läpi yön eli ilmastointi päällä tai ikkuna auki, ei maasäteilyä eli sen maadoitus jos on, ei vaatteita nukkuessa tai alkoholia iltaisin, ei myöhäistä saunomista tai kuntosalia.

B12 1 mg lisäravinteena samaten B9 eli foolihappo. Englannissa kansallinen suositus on 800 mcg (Suomessa 300, saadaan 250) ja se pakkosyötetään jauhoissa. Seuraus, Englanti on ainoa maa, jossa muistisairaudet ovat laskussa.

Kommentoi kirjoittajalle