Miten välttää etätyön ergonomiaongelmat?

HS: Vältin etätyön ja se oli onni terveydelleni

Kotona etätöissä on vielä toimistojakin vähemmän oikeasti ergonomisia kalusteita. Läppäri keittiönpöydällä -ergonomia sairastuttaa tuki- ja liikuntaelimiä lähes varmasti.

Etätyössä työntekijän tai mieluiten firman pitäisi ja kannattaisi investoida oikeasti ergonomiseen työkalustukseen kuten: laadukkaaseen keinuvaan keskiraolliseen satulatuoliin ja mahakololliseen pikasäätöiseen työpöytään, jossa olisi kyynärpehmikkeet sillä mukava pehmuste lisää olkapäiden rentoutta ja vähentää selkärangan painetta.

Hyvässä kotityöasemassakin on suuri korkeussäädettävä monitori ja erillinen näppis. Jos on pakko pärjätä vain läppärillä, se on pystyssä telineessä lähempänä silmien tasoa.

Firmat teettävät ja ihmiset tekevät töitä huonossa ryhdissä eli selkä pyöreänä tavallisella tuolilla ja kiinteällä pöydällä, mistä seuraa varmasti heti enemmän väsymistä ja todennäköisesti myös tukielinvaivoja pidemmällä aikavälillä.

Huono ryhti, johon tavallinen tuoli meidän lähes pakosti asettaa, lisää hartioiden ja kaulalihasten jännitystä, mikä myös vähentää aivoihin ja silmiin menevää verta ja samalla happea ja ravinteita.

Se myös vähentää hengitysilman määrää sekä hidastaa lantion alueen sekä alaraajojen verenkiertoa mutta myös suoliston läpivirtausta monine terveysvaikutuksineen, mikä suomalaisilla on jo valmiiksi keskimäärin heikohko.  Huono ergonomia tulee varmasti kalliiksi.

Kommentoi kirjoittajalle