Miten yrittäjä voi pitää itsensä energisenä ja terveenä

11.01.2018

Tarina on tuttu ja toistuu usein. Taito itsensä hyvinvoivana pitämiseen uupuu.

HS: Katriina Ruonio toteutti unelmansa, ryhtyi yrittäjäksi ja menestyi, mutta oli silti parissa vuodessa täysin puhki

Naiset uupuvat miehiä useammin, koska ovat tunne- ja kokonaisvaltaisempia ja huolehtivampia.

Oma hyvinvointi ja jaksaminen ovat yrittäjälle tärkeintä. Väsymysputkessa on PK-yrittäjäkunnasta kymmeniä prosentteja. Monet vain raahautuvat kilpailussa pinnistellen. Sitten he sairastuvat tai uupuvat tai lähtevät työelämästä aikaisin, koska ovat loppu. Ei rapakuntoisella hevosellakaan juosta kärkiporukassa millään tsempillä.

Viisaalla itsehuollolla asiat voisivat vaativissakin oloissa olla aivan toisin.

Keskeistä on torjua stressi ja toisena on huoltaa aivoja ja pitää ne hyvässä kunnossa, mistä ovat kiinni työkyky ja henkinen hyvinvointi.

Uni on tietysti tärkein. Rauhoittavat, säännölliset iltarutiinit ilman ruutuja ja työajatuksia pitää aloittaa 1-2 t ennen klo 22-23 nukkumaan menoa. Syvän unen tunnit ennen klo 03.00 ratkaisevat. Päivällä syntyneet stressihormonit (adrenaliini, kortisoli) on poltettava pois ennen nukahtamista.

Rauhoittavalle ja virkistävälle liikunnalle on järjestettävä pitkin viikkoa ainakin 5 t.

Myös hiljaisuutta, rauhoittavan musiikin kuuntelua, puuhastelua hiljaisuudessa ja luonnossa oloa tarvitaan.

Ergonomiaan riittää sähköpöytä, keskiraollinen keinuva satulatuoli, hyvä ITC ja väljät vaatteet sekä melun ja kiireen torjunta.

Yrittäjän aivot ovat lujilla. Aivojen huollossa keskeistä on eliminoida ylikuormitus. Aivoja kannattaa suojata syömällä Omega3 2 g/pv, D-vit. 150 mcg, vahva moni-B-vit., B12 ja foolihappoa 1 mg ja vielä fosfolipidejä.

Kilpirauhasen terveys on itsehoidossa keskeistä. Se tarvitsee Jodia (I) 200 mcg, Se 200 mcg, Zn 20 mg, Cu 2 mg ja Mg 400 ja stressin hallintaa.

Itsensä huoltamista ja terveenä pitämistä pitää opetella itse ja lukea parhaita lähteitä (ei THL!), jotka ovat pirstaleina eri sivustoilla. Keskimääräiset kansanterveyssuositukset eivät riitä alkuunkaan.

Nämä taidot pitäisi olla mukana yrittäjäkoulutuksessa.

Kommentoi kirjoittajalle