Naisten lantion lymfavirtausten häiriöt altistavat vaivoille

17.08.2016

Kuinka tavallista onkaan nähdä nykyään jo varhaiskeski-ikäisiä ihmisiä, joilla nestettä on alkanut jopa näkyvästi kerääntyä alaraajoihin ja lantion seudulle. Huono nestekierto on mukana useassa oireyhtymässä, tai jopa niiden pääsyy.

Minun ymmärrykseni mukaan huono imunestekierto naisten lantion alueella johtuu seuraavista asioista, alla asiat ovat merkittävyysjärjestyksessä:

  1. Kireät ts. normaalit vaatteet. Useimmat yleisesti käytössä olevat pitkät housut, vyöt, alusvaatteet ja sukkahousut ovat tuhoisia keskivartalon äärimmäisen paineherkille imusuonille ja imurauhasille. Vaikutus on luokkaa 16 h / vrk. Ratkaisuna on oikeasti väljä pukeutuminen ilman yhtään kiristävää vaatekappaletta. Siistit muotihaalarit ovat erinomainen ratkaisu. Nekin mielellään ilman hihoja, jotka aina aiheuttavat puristusta jossakin. Alusvaatteet pitää ostaa pari kokoa liian suuret ja saumattomina. Kaikki vaatteet jotka jättävät yhtään jälkiä ihoon päivän aikana, ovat haitallisia nestekierrolle.
  2. Liika istuminen tavallisella tuolilla. Sekä lantion etu- että takapuolen tiehyet ovat tukossa istuttaessa 90/90 kulmassa, jota istumisen lihaskireydet vielä pahentavat. Istuminen aiheuttaa painetta myöskin lantion pohjaan, josta paine leviää sisälantioon. Ei ole sattumaa että juuri sisälantion elimissä ns. lantiokaukalossa on valtava määrä eri sairauksia. Tähän auttaa tehokkaasti istuminen keskiraollisella kiikkuvalla satulatuolilla ja seisominen pienissä pätkissä 10–30 % työajasta.
  3. Liikkeen puute. Siksi työympäristöön pitääkin laittaa liikettä monin eri keinoin, mikä kuuluu istumakonseptiimme. Tähän suosittelen liikettä sit&swing, roll&reach, walk&talk ja work&gym mallien mukaan.
  4. Ihonalaiset ja useimmiten näkymättömät raskausarvet alavatsassa ja lantion seudulla. Hoitona suosittelen 10 kerran sidekudoshierontasarjaa (ihonalaisia kudoksia voimakkaasti venyttävä), jolla nämä sidekudoksiin syntyneet muodostelmat saadaan ”revittyä” auki. Tulokset ovat kuin satukirjasta.
  5. Viimeisenä ja hitaampana keinona on sidekudoksen ”puhdistaminen”, jotta se olisi joustavampaa ja siten toimivampaa nestekierron kannalta. Imusuonet ovat suurimmaksi osaksi sidekudoksessa, jonka joustavuus on elinehto virtauksen muodostumiselle. Kehon pH:n nostaminen ja puhdistaminen kuona-aineista puhdistavilla elintavoilla, luontaisterapioilla ja ravintoaineilla auttaa myös nestekiertoon.

Veli-Jussi Jalkanen
Terveysasiantuntija

Kommentoi kirjoittajalle