Onko kansallinen lihavuusepidemia voitettavissa

28.03.2017

Täydentävä kommentti HS:n artikkeliin

HS: Lääkkiellä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia

Hyvä artikkeli mutta siinä on muutamia puutteita.

Lihavuutta aiheuttavia tekijöitä ovat myös valvominen ja nukkuma-ajan siirtyminen myöhemmäksi sekä hormonihäiritsijämolekyylit, joita saamme kemikaaleista ja muoveista.

Lihomista ehkäisee väh. 13 tunnin yöaikainen syömättömyys, nukkumaan meno aikaisin yhdessä unihormonin erittymisen kanssa ja turhien kemikaalikontaktien välttäminen. DBA on ehkä pahin. Sitä on pehmeissä muoveissa, säilykepurkkien sisäpinnoilla ja lähes kaikessa roskaruuassa.

Ulosteen siirto on tehokas laihduttaja. Sen voi tehdä turvallisesti kotioloissa: Solakan ja terveillä ja kuitupitoisilla ruokatavoilla elävän aikuisen tuoretta ulostetta sekoitetaan pari ruokalusikallista 1-2 dl lämmintä vettä ja siivilöidään kuidut pois. Liuos lasketaan illalla viimeiseksi suolihuuhteluvälineillä peräsuolen kautta mahdollisimman tyhjään paksuun suoleen. Tällä voittaa vuosien taistelun suolistobakteeriston tervehdyttämisessä pelkästään ravinnolla.

Nykyään on paljon perheitä, joissa jo murrosikäiset ovat ylipainoisia vanhempiaankin lihavampia. Meidän elinympäristössämme on sisäänrakennettuna voimakkaita lihomista aiheuttavia tekijöitä: huonoja ruokia ja ruokatapoja, lääkkeitä sekä vaikuttavia kemikaaleja. Epigenetiikka eli geenien ympäristön mukaan muuntuminen siirtää lihomista sukupolvesta seuraavaan.

Lapset ovat puolustuskyvyttömiä. Heille lihominen jo kasvuiässä on katastrofi, jonka syy on yhteiskunnan ja vanhempien. Ylipainoisesta lapsesta tulee yli 80 % todennäköisyydellä ylipainoinen aikuinen, jolla on heikompi itsetunto ja mielenterveys, lyhyempi ja sairaampi elämä ja heikompi uratulevaisuus.

Valtiovallan tulisi laittaa haittavero sokerille ja roskaruualle ja alentaa terveellisten elintarvikkeiden ALV:tä samalla summalla.

Lihavuus-”pandemiassa” kyse on niin suurista asioista, että lörpöttelyn sijasta tehokkaat torjuntatoimet pitäisi aloittaa heti.

Kommentoi kirjoittajalle