Onko kemikaalivalvonta riittävää?

01.09.2017

Kemikaalivaaratiedotus on vastuuttoman vähättelevää, virheellistä ja tuudittaa ihmiset perusteettomaan turvallisuuden tunteeseen.

HS: Kuinka välttyä vaatteiden näkymättömiltä kemikaaleilta?

Hormonihäiritsijäkemikaalit heikentävät spermaa, aiheuttavat syöpää ja painonnousua.

Sperma menee nykytrendillä jo seuraavan sukupolven aikana keskimäärin niin huonoksi, että suurella osalla miehiä on vaikeaa tai mahdotonta saada naisia raskaaksi. Hormonihäirintä ja istuminen myös heikentävät testosteronitasoja merkittävästi, joten miesten naisistuminen sen kun pahenee.

Jo yli puolet suomalaisista on ylipainoisia, ja suunta on pahenemassa esim. lasten lisääntyvänä lihavuutena.

USA:ssa jo 50 % miehistä ja 40 % naisista saa syövän. Me olemme vain hieman jäljessä näistä luvuista. 39 % syöpään sairastuneista kuolee siihen 5 v sisällä, ja sen lisäksi ovat ne, jotka kuolevat yli 5 v sinniteltyään.

EU:n kemikaalivirasto on hälyttävästi suurteollisuuden lobbauksen ja korruption heikentämä. Esimerkiksi käy vaikka umpimyrkyllinen ja pitkäaikaisvaikutteinen glyfosaatti (peltorikkaruoho, paljon käytetty mm. geenimanipulaatiotuotannossa), jota biokemian- ja ympäristötutkijat ovat jo vuosia vaatineet kiellettyjen listalle.

EU:n komissio ja kemikaaliturvallisuusvirasto ovat herkällä korvalla kuunnelleet jättiyhtiö Monsanton ym. lobbausta, eikä kieltoa ole saatu aikaiseksi.

Monet vaaralliset flataalit ja disphenyl- johdannaiset ovat myöskin sallittuja, vaikka kemia- ja turvallisuusperustein niiden pitäisi ehdottomasti olla kiellettyjä. Niitä esiintyy muovien lisäksi sadoissa meihin kontaktissa olevissa tuotteissa.

Aasialaisten järkyttävä ja jatkuva tunarointi lisätä myrkkyjä ja raskasmetalleja lukemattomiin kestokulutushyödykkeisiin on paranemassa mutta tuskallisen hitaasti. EU:n tulliviranomaiset saavat näistä kiinni vain osan.

Yksilölle on parasta hankkia tietoa itse ja välttää riskituotteita.

Viranomaisvalvontaan ja – tiedotukseen ei voi valitettavasti eri hokemista ja mielikuvista huolimatta luottaa.

Kommentoi kirjoittajalle