Parempi uni hyvällä suolistoflooralla?

HS: Suoliston mikrobeilla on rytmi, joka säätelee myös nukkumistamme

Nukkumisaika ja unen pituus ovat molemmat keskeisen merkityksellisiä. Aikaisemmin nukkumaan menevät ovat keskimäärin solakampia ja heillä on parempi mielenterveys paremman suolistoflooran takia.

Luontainen vuorokausi alkaa, kun tulee pimeää eli silloin mennään nukkumaan aika aikaisin. Sähkövalo ja sähkön avulla aikaansaadut viihteet tuhoavat tämän helposti, jos ei ole elintavoissa suunnitelmallisuutta ja itsekuria ja vanhemmilla jämäkkyyttä lastensa nukkuma-aikojen suhteen.

Pohjoinen sijaintimme tuo lisävaikeutta rytmittää nukkuminen auringon nousun ja laskun mukaan. Kyllä se kuitenkin onnistui paljon nykyistä paremmin noin 100 vuoden ajan “sähkökaudella” ennen televisiota eli ilman koukuttavia verkko- ja muita nettiviihdepalveluita ja yöravintoloita.

Syömme kuitua 13 g/pv, mikä on aivan liian vähän suoliston ja siis myös ihmisen hyvinvointiin, uni mukaan luettuna. Ihmiskunta söi kuitua kivikaudella 100-300 g. Mielestäni aivan minimi on 50 g tai 50 g / 1000 kcal, minkä toteutuminen vaatii suuria muutoksia ruokavalioon.

Tehokkain löytämäni “kuituruoka” on liuottaa omega 3 -pitoisia (shia, pellava) siemeniä vedessä yön yli ja lisätä aamulla marjoja, hedelmiä, kurkumaa (=suolisto “lääke”), avokadoa, oliivi- ja kookosrasvaa ja jauhaa se tehosekoittajassa hyvänmakuiseksi superravitsevaksi smoothieksi. Otan lasillisen aamu- ja iltapäivällä.

Monet asiat nykyaikana tuhoavat suolistomikrobeja kuten antibiootit, mutta myös lääkkeistä noin 25 % ja tiettävästi myös monet ruuan kemialliset lisäaineet. Ruuan prosessoinnin kasvamisen mukana niukkenee suolistomikrobien määrä, mutta myös niiden kirjo.

Suolistoelintapojaan ja siten terveyttään voi itse muokata paremmiksi, ja välttää ohjautumasta teollisuuden mainosten kautta huonoihin elintapoihin, ylipainoon ja sairastamaan enemmän.

Kommentoi kirjoittajalle