Penikkataudin ja akillesjänteen tehokas itsehoito

01.02.2017

Kommentti HS:n uutiseen jossa itsehieronta puuttui

HS: Penikkatauti on juoksijan riesa

Päivittäin määrätyllä tekniikalla tehty omahieronta pitää vaivan kurissa:

Istu, nosta toisen jalan nilkka toisen polven päälle että pohje on helposti käsiesi ulottuvilla.

Venyttele sormilla pohjelihaksia poikittaisilla liikkeillä poispäin sääriluusta hitaasti enintään kipurajoilla. Käsittele näin luun ympärystä molemmin puolin eli sisään ja ulospäin.

Laita lopuksi hieman öljyä luun molemmin puolin ja koeta tunkea sormiasi luun ja lihaksen ”väliin” liukuvin liikkein. Tämäkin irrottaa ja venyttää lihaskalvoa, minkä kiinnittyminen luuhun loppujen lopuksi aiheuttaa penikkataudin.

Lopuksi puristele ja venytä akillesjännettä eri suuntiin ainakin 10 cm matkalta alhaalla estääksesi tehokkaasti senkin kipeytymistä.

Em. käsittelyjä kannattaa tehdä useita kertoja viikossa ennaltaehkäisyksi. Tavallisesti penikkakivun saa näin pois jopa 1-2 viikossa.

Hyvä paikka tehdä nämä itsehoidot on sauna tai suihkun jälkeen kun lihakset ovat lämpimät.

Liikkujan / urheilijan tulee tuntea oma kehonsa hyvin ja ennaltaehkäistä vaivat. Se on helppoa jos osaa ja tekee oikeat asiat eikä järjettömästi ylirasita kudoksia.

Levon merkityksestä saimme taas todistuksen kun Federer 6 kk tauon jälkeen pelasi itsensä suoraan maailman kärkeen ollessaan sitä ennen jo pahasti putoamiskierteessä ja tekniikkaongelmissa.

Kommentoi kirjoittajalle