Riisi vai gluteeni vaarallista

22.02.2017

Kommentti HS:n virheellisesti otsikoituun tärkeään gluteiinikirjoitukseen

HS: Gluteeniton ruokavalio voi aiheuttaa yllättävän riskin kansanterveydelle

Jutun otsikko on aivan väärä. Sen pitäisi olla että riisin syönti on terveyshaitta.

Riisi kerää raskasmetalleja. Mitä saastuneempi kasvualusta on, sitä enemmän. Tämä on yksi syy aasialaisten nykyään länsimaalaisia nopeampaan vanhenemiseen.

Valtava maailmanlaajuinen hiilenpoltto vapauttaa raskasmetalleja jotka laskeutuvat kaikkialle, myös meriin ja pelloille. Lähellä oleva teollisuus ja raskas liikenne lisäävät maan saastuneisuutta. Näin myös keinokastelu saastuneella vedellä, kuten Aasiassa usein tapahtuu.

Gluteiinin välttäminen on toisaalta kaikille hyväksi ja keliaakikoille elinehto.

Meidän pitää myös kysyä, miksi meillä on niin paljon enemmän keliaakikkoja kuin muutama vuosikymmen sitten. Syy on siinä, että syömme enemmän vehnää ja että vehnässä kasvinjalostus on lisännyt paljon gluteiinin määrää.

Sen, ja muidenkin ravintovirheidemme yhteisvaikutuksesta suoliston tulehduksellisuusvaivat ovat kasvussa. Gluteiinin on terveellekin suolistolle ärsyke ja terveysriski, joka helposti kääntyy sairauden puolelle.

Mitä nuorempia olemme, sitä herkempiä olemme. Todennäköisesti jo äidin raskauden aikaiset ruokavalinnat vaikuttavat.

Lähes kaikki huolettomasti gluteiinipitoisia tuotteita syövät tuttuni ovat vähemmän suolistoterveitä kuin terveet ja gluteiinia välttelevät.

Järjettömästi nykyään gluteiinia käytetään myös lisäaineena monissa leivonnaistuotteissa ja leivissä vaikka sen haitallisuus tiedetään. Näin huoleton leivän puputtaja kerryttää suolistoterveyshaittatekijöitä joiden yhteistuloksena salakavala suolistotulehdus lisääntyy monine hankaline terveysvaikutuksineen kuten ylipaino, huono ravinteiden imeytyminen, kilpirauhasen vajaatoiminta seurauksineen ja heikentyvä aivoterveys erilaisine riskeineen ym.

Lisäksi varsinaisen keliakian lisäksi moninkertainen joukko kärsii erilaisista lievemmistä suolistovaivoista osaltaan juuri gluteiinista johtuen.

Kommentoi kirjoittajalle