Saunoako alasti vai verhottuna

27.03.2017

Kommentti HS:n mielipiteeseen tunteita nostavassa asiassa

HS: Miksi saunassa muka pitää olla alasti?

Järkevin ja tasapuolisin sääntö on että löylyhuoneessa on vapaa pukeutuminen. Siis alasti tai uimapuvussa.

Kummallakaan tavalla olemisessa ei saisi olla hegemoniaa vaikka olisit yksin vähemmistönä löylyhuoneessa.

Jos uikkareissa on kloorivettä, silloin ne kuitenkin pitää ottaa pois, koska saunan lämpö haihduttaa myrkyllisen kloorin ilmaan ja toistenkin hengitettäväksi. Jos uikkareilla käydään vain avannossa, niitä ei tarvitse ottaa pois saunassa.

Saunassahan voivat ujot tai alastonkammoiset käyttää pyyhettä verhonaan.

HS:n sauna-alastomuuskyselyssä joku kuukausi sitten yli 70 % kannatti alasti saunomista. Saksan monissa mainioissa kylpylöissä saunaosastolla on pakko olla alasti ja istua lauteilla pyyhkeensä päällä jalkoja myöten.

Saunominen ilman vaatteita on tietysti terveellisempää ja mukavampaa kuin lämmön voimakkaasti lisäämä nestevirtaus ei esty usein kireiden uikkarien takia ja hiki pääsee valumaan pois.

Myös avantouinti on mukavampaa ja terveellisempääkin ilman, niin kylmää vettä ei jää kiinni uikkariin ja voimakkaat nestevirtausmuutokset voivat tapahtua vapaasti.

Kaikkien kannattaa kokeille alastomuutta ja huomata miten nopeasti siihen tottuu. Tietenkin oma henkinen alastomuusvapaus on itsetunto-, oma kehokuva-, kulttuurinen ja joskus jopa moraalinen kysymys.

1600-1800 luvuilla Suomi tuli Euroopassa tunnetuksi maatila- ja jopa kyläsaunoista, joissa eri säädyt, ikäryhmät ja sukupuolet kohtasivat tasa-arvoisina alasti. Epäilemättä tällä on ollut kansallisesti tervehdyttävä vaikutus sekä kehokulttuurin luonnollisuudessa että sosiaalisesti. Valitettavasti kuningatar Victorian puritaanisuus otti mm sauna-alastomuuden maalitaulukseen sitä vähentäen.

Tästä ja katolilaisuudesta on peräisin mm. amerikkalaisten alastomuushysteria.

Lukuisat saunan yhä uusia terveysvaikutuksia paljastelevat tutkimukset puoltavat alastomuutta. San Diegolaisen terveystieteilijä–biokemisti ja Suomessakin saunaterveysluennon pitäneen Rhonda Patrikin sivuilla (foundmyfitness.com) on perusteellinen mm. saunan terveysvaikutuksia avaava videoluento. Suomessa hänkin, vielä amerikkalaisena, rakastui rantasaunomiseen ja avantouintiin.

Kannustan kaikkia yhteissaunojenkin pitäjiä sallimaan vapaan pukeutumisen saunoissaan kloorisia asuja lukuun ottamatta.

Kommentoi kirjoittajalle