Seisomisestako hyötyä

07.02.2018

Uutiseen liittyvä taustoittelu on niin harhaanjohtavaa, että sitä on syytä täydentää.

HS: Liika istuminen on monella tapaa epäterveellistä

Ensinnäkin on monin tutkimuksin osoitettu, että pieni (tai melko suurikaan) lisäys energian kulutukseen ei pudota painoa, jos ravintoa ei järkeistetä samalla.

Toiseksi, ihmiset istuvat keskimäärin huomattavasti yli 12 t, kun mukaan lasketaan kotona, liikennevälineissä, ravintoloissa ym. tapahtuva istuminen. Yksi hyvä tutkimus antoi tulokseksi 13 t ja 10 min.

Istuminen ns. 90/90-asennossa (käytännössä C/90asennossa selkä pyöreänä) on yksiselitteisesti monin tavoin vaivoja tuottavaa. Siinä ryhti painuu kasaan monine haittoineen (selkävaivat, suoliston puristus, hengityksen madaltuminen, verenkierron hidastuminen aivoihin kaulalihasten jännittyessä, olkapäävaivat).

Lisäksi lantioon kohdistuva istumapaine on melkoinen terveyden heikentäjä genitaaliterveydessä sekä miehillä että naisilla.

Pehmustetulla tuolilla istuinluiden painuessa pehmusteeseen, myös lantionaukkoon kohdistuu pehmusteen aiheuttama ylöspäin työntävä paine, joka aiheuttaa mitatusti lantiomaljaan painekentän. Tämä vuorostaan hidastaa siellä kaikkea nestekieroa, heikentää näin immuunipuolustusta ja kehittää erilaisia vaivoja. Syöpätilastojen mukaan 24 % naisten ja 47 % miesten syövistä onkin juuri lantiomaljassa; lisäksi siellä on paljon muitakin vaivoja.

Seisominen aiheuttaa alaraajojen suuriin niveliin nivelrikkoa ja nestekiertohäiriöitä. Tehtaissa, joissa seisotaan, tämä ilmiö on hyvin tuttu.

Ylivoimaisesti järkevin ja terveellisin tapa työskennellä, on istua keskiraollisella keinuvalla satulatuolilla säätöpöydän ääressä (pehmustetut kyynärtuet) ja lantiolta väljissä vaatteissa.

Seisoa kannattaa vaivojen välttämiseksi 10–30 % työajasta 10–20 min pätkissä. Tärkeää lisäliikettä saa puhelut hands feetä käyttäen kanssa kävellen, samoin kuin pikkuneuvottelut.

Fiksu toimija tai työnantaja optimoi istumaympäristön edellä kuvatun laiseksi, ja nostaa tällä tuottavuutta ilmaiseksi 30–80 %.

Kommentoi kirjoittajalle