Suolistontulehduksia ei ehkäistä ja hoidetaan väärin

02.07.2017

Lääkäri Molanderin kommentit osittavat, miten surullisen alkeellisella tasolla on suolistotulehdussairauksien ymmärtäminen, ennaltaehkäisy ja hoitaminen.

HS: Liika hygienia lisää suolistosairauksia

Suolistosairaudet johtuvat pääasiassa kuidun puutteesta, jota stressi ja liikkumattomuus ja huono ryhti vielä pahentavat.

Itse muistan pikkupoikana saaneeni vesiperäruiskeita lääkärin ohjeena, kun kakka ei tahtonut tulla. Kuidusta ei ymmärretty silloinkaan mitään.

Eräs tuttuni oli sairastanut haavaista paksunsuolen tulehdusta murrosikäisestä alkaen. Vasta nuorena hän ymmärsi mennä luontaislääkärin puheille, joka määräsi siemen-marja-hedelmä-smoothie-dieetin. Parantumattomaksi julistettu vaiva parani täysin alle vuodessa. Hänen ystävättärensä, jolla oli sama vaiva, kuoli paksunsuolen syöpään 27-vuotiaana, kun ei muuttanut ruokatapojaan.

Käsittämättömästi Krohn Colitis -järjestökään ei neuvo yksinkertaista ravintoterapiaa, jolla vaivat voitaisiin estää ja hoitaa.

Syömme kuitua 13 g/ pv, vaikka sitä pitäisi syödä 50 g/ 1 000 kcal. Taukojumppa töissä ja istuminen ryhdikkäästi keskiraollisella satulatuolilla myös aktivoivat tervehdyttävää nopeaa suoliston läpivirtausta. Kuidun puute ja huono suoliston toiminta on alkusyy kymmeniin sairauksiin, myös muistisairauksiin ja huonoon vastustuskykyyn. Kuitu on ainoa hyvien suolistobakteerien ravinto.

Jo tulehtunutta suolta pitää alkaa hoitaa sulavilla hedelmien kuiduilla (esim. kuivattu luumu), D-vitamiinilla, Omega3-rasvoilla ja maitohappobakteereilla sekä jättämällä nopeat hiilihydraatit ja liika stressi pois. Kun suoli alkaa parantua ja tulehdus hellittää, voi alkaa lisätä karkeampaa kuitua esim. liotettujen ja tehosekoitettujen siementen muodossa.

Elävän ravinnon guru Ann Vigmore, jonka neuvoista miljoonat ovat hyötyneet, paransi oman paksunsuolen syöpänsä ravinnolla.

Kommentoi kirjoittajalle