Syö tarpeeksi kuitua aamiaisella

29.08.2016

Aamiaisella on tärkeä paitsi syödä riittävästi kuitua, myös juoda paljon vettä

HS:n aamiaisuutisesta 29.8.2016 ja prof. Fogelholmin aamiaisneuvoista pari tärkeää yksityiskohtaa on jäänyt pois. Syömistäkin tärkeämpää on juoda paljon vettä, mikä auttaa kehoa siirtämään kuonat suolistoon ja virtsaan. Aamiainen, 1-2 tuntia veden juomisen jälkeen, on myös oiva paikka aloittaa hyvän kuidun syönti, mikä myöskin nopeuttaa suoliston toimintaa.

Tavallisesta ruuasta saadun kuidun määrä on aivan riittämätön terveydelle. Saamme suuren määrän terveyshyötyjä jos opimme syömään 50-100 g kuituja (kivikaudella 100-150 g, siihen suolisto on muotoutunut) nykyisen alle 15 g sijasta.

Paras, nopea, halpa ja helppo aamiainen on liotetuista siemenistä (pellava, hamppu ym.), kotimaisista sokerittomista marjoista ja hedelmistä (luumut tuovat makeutta ja hyvää kuitua) tehty smoothie, joka on myös hyvä vitamiinipaukku. Siihen on myös hyvä lisätä joitakin erittäin ravinto- tai antioksidanttirikkaita tehoruokia ja syödä aamun lisäravinteet sen kanssa.

Aamunälkä riippuu paljon siitä, milloin on illalla syönyt viimeksi. Maailmalla on runsaasti näyttöä (jota tunnettu fysiologinen tietämys tukee) että viimeisen ilta- ja ensimmäisen aamuaterian väliä pitäisi olla 13, jopa 15 tuntia. Silloin on järkevä lopettaa syöminen klo 19 aikoihin ja aloittaa klo 8 aikoihin vedenjuonnin jälkeen. Näin saadaan useita todella edullisia terveysvaikutuksia, mm. tehokas painon hallinta.

Suoliston elintärkeää vilkasta toimintaa voi päivän mittaan tukea juomalla usein, syömällä runsaasti kuitua myös muilla aterioilla, katkomalla istumajaksot liikkumisella ja istumalla aktiivisesti seisomaryhdissä esim. keskiraollisella keinuvalla satulatuolilla joka sekin aktivoi suoliston toimintaa monin tavoin.

Kommentoi kirjoittajalle