Unenkehittämisohjeita HS uutisen kyytipojaksi

29.10.2016

Univajauksia päivitellään mutta kehittämistä neuvotaan harvoin.

HS: Yöunista tinkiminen vie arvostelukyvyn

Harva tietää miten päästä huonoista unitavoista eroon. Harva myöskään tietää miten unta kehitetään. Tässä on muutama arvokas vinkki:

Nukahda ennen klo 22 tai viimeistään ennen klo 23. Silloin nukut yhtä aikaa melatoniinihormoni huipun kanssa ja saat unesta paljon enemmän irti.

Pidä makuuhuoneen ilma raikkaana ilmastoinnilla tai ikkuna auki koko yön. Nukkuva tarvitsee 6 l /s. puhdasta ilmaa. Pahanhajuinen ilma kertoo, että ilmassa on runsaasti kehosta erittynyttä kaasumaista kakkaa. Kuka sitä nyt haluaisi hengittää. Iltatuuletus ei riitä.

Makuuhuoneesta tulee sulkea kaikki sähköt, laturit ja viihde-elektroniikka. Niistä tulevat säteilyt ja magneettikentät heikentävät unta varmasti.

Älä käytä vaatteita. Jokainen rätti aiheuttaa haitallista nestekierron vajausta kun kääntyilet.

Rentouta itsesi illalla lukemisen, kevyen liikunnan, saunan, käsitöiden, seurustelun, seksin yms. avulla. Nämä vievät stressihormonit (kortisoli ja adrenaliini) mennessään ja tuovat hyvän ja turvallisen olon. Älä vain tyhmyyttäsi ilalla tee koneella töitä tai katso jännityselokuvia.

Älä päästä lapsia, eläimiä tai edes kumppaniasi sänkyysi muutoin kuin hyvänyön haleille. Vierekkäin nukkuvat häiritsevät toisiaan, koska vaihdamme asentoa 20–50 krt/ yö.

Valoisana vuodenaikana käytä tehokkaita kaihtimia, jotka tekevät makuuhuoneesta valoisallakin pilkkopimeän. Pienikin valoisuus tuhoaa syvän unesi, jota tarvitaan yhteensä vähintäin 2,5 tuntia hyvään mielenterveyteen. Tässä lipsuminen aiheuttaa Suomessa mielenterveyteen pahan notkahduksen keväisin ja kesäisin.

Älä anna kasvuikäisen nukkua miten haluaa, eli yleensä huonosti. Ota vastuusi vanhempana ja laita lastenkin nukkumatavat kuntoon.

Ota unen (tärkein terveystekijä) määrä ja laatu vakavasti. Varjele ja kehitä untasi hyvälle tasolle (heräät virkeänä) niin saat elämäsi laadun ja ilon uudelle tasolle.

Kommentoi kirjoittajalle