Vatsan turvotuksen monet syyt

Suoliston mitkä vaan osat (vatsalaukku, ohutsuolen alkuosa, loppuosa, paksusuoli, peräsuoli) voivat olla turvotuksen syyalue.

HS: Jos vatsasi kipeytyy ilta­päivisin, kiinnitä huomiota näihin kahdeksaan seikkaan

Syyt liittyvät ravitsemisvirheisiin tai huonoihin ruokatapoihin, joiden ansiosta myös suoliston bakteerikanta (mikrobiomi) on huono ja monia haittoja aiheuttava. Myös antibiootit ja monet muut lääkkeet heikentävät mikrobiomia.

Ehkä tavallisin turvotuksen alkusyy ovat nopeiden hiilihydraattien syöminen. Niitä syövilllä on ylipainon lisäksi lähes järjestään vaihtelevasti tulehdusta suolistossa, ilman varsinaista ärtyvän suolen oireyhtymää, joka haavaisena vuotaa suoleen verta ja elimistöön suoliston myrkyllisiä aineita.

Monien suolisto on herkistynyt gluteiinille, jota on vehnässä ja rukiissa paljon, ja jota teollisuus käyttää yleisenä lisäaineena runsaasti. Allergisoitunut, yliherkistynyt, vuotava ja tulehtunut vatsa ja suolisto on aina turvoksissa.

Maitotuotteet ärsyttävät monen suolistoa, joko laktaasientsyymin (pilkkoo maitosokeria) takia, tai maidon luonnottoman rakenteen takia. Siitä on poistettu rasvaa, se on homogenosoitu (rasvojen pilkkominen) ja pastöroitu. Maidossa (Ayrshire- ja friisiläisrodut) on myös hapettava BCM7-proteiini, jolla altistaa moniin kansansairauksiin.

Vatsan turvotuksia aiheuttavat varmuudella eri ihmisillä eri tavoin valmisruokien sadat hyväksytyt, mutta monella tavalla epäilyttävät tai haitallisiksi todetut lisäaineet, joiden yhteisvaikutuksia ei tiedetä.

Liikunnan puute vähänkään kireät alus- ym. vaatteet ja vyöt ovat yksiselitteisesti haitallisia suoliston toiminnalle ja elintärkeälle ja superherkälle nestekierrolle.

Istuminen hyväryhtisenä keinuvalla keskiraollisella satulatuolilla ei aiheuta haitallista painetta vatsaonteloon, ei estä suoliston liikerefleksiä (peristaltiikka), varsalihasten ”tukiliikettä”, eikä keuhkojen suolistoa hierovaa toimintaa. Tällaisesta tuolista on lisäksi helppo myös lähteä liikkeelle.

Kommentoi kirjoittajalle