Vessin kommentti HS:n eturauhassyöpäuutiseen

05.11.2016

Eturauhassyöpäpotilaina, siitä mahdollisesti parantuneina tai riskiryhmissä on satoja tuhansia suomalaismiehiä. Hätä on suuri.

HS: Eturauhassyövän hoitoon haetaan uusi keinoja

Virallinen lääketiede ei ole osannut/halunnut selittää, mistä tämä yleisin syöpälaji varsinaisesti aiheutuu. Tiedetään, että ennen syövän puhkeamista PSA-arvo on noussut ja eturauhasen koko on kasvanut tervettä 10 g kokoa suuremmaksi, jopa moninkertaiseksi. Nuoret miehet sairastuvat harvoin.

Nyt on havaittu, että tämä syöpä johtuukin suurimmaksi osaksi istumapaineesta. Seisovissa ammateissa miehillä on paljon vähemmän ja koko ajan istuvilla on erityisen paljon tätä pelättyä tautia. Mm. lähes aina autoissaan istuvilla pekingiläistakseilla on kaksi kertaa enemmän tätä syöpää kuin muilla saman kaupungin miehillä, jotka hekin istuvat paljon.

Istuessa tuolin pehmusteet puristavat istuinluiden välistä lantiokanavan läpi painekentän lantiokaukaloon, jossa eturauhanen on lähinnä. Painekenttä estää normaalin veren ja imunesteen virtailut. Tämä lisää sairastumisriskiä eniten.
Miehillä onkin lantiokaukalon (tilavuus alle 1 l) elimissä (eturauhanen, virtsarakko, peräsuoli, osa paksuasuolta) n. 47 % kaikista syövistä. Eli lantiokaukalo on valtava syöpäkeskittymäalue. Ainoa erityinen riskitekijä onkin pitkäkestoinen istuminen ja sen vaikutus elintärkeään nestekiertoon.

Ennaltaehkäisevänä ja jopa tehokkaana hoitona on istuminen väljissä vaatteissa (väljät päällyshousut, boxerit tai mielellään ilman alushousuja) keskiraollisen tuolin päällä. Lukuisat kokemukset ovat osoittaneet että lantiopaine, eturauhasen ärsytys ja koko näin pienenevät ja PSA-arvo laskee.

Järkevää on myös laittaa oma D-vitamiini tasolle 150 nmol/l ja ottaa lisäravinteena myös seleeniä, sinkkiä, kuparia ja magnesiumia. Joistakin lääkekasveista on myös apua.

Näitä ohjeita ei lääkäreiltä saa, koska he eivät näitä tiedä tai uskalla suositella. Eturauhaspotilaat ovat suuri asiakasryhmä syöpälääketeollisuudelle, jonka lääkkeiden teko maksaa euroja mutta myydään tuhansilla.

Kommentoi kirjoittajalle