Vessin kommentti HS:n uutiseen painon noususta

26.10.2016

Ihmisten paino nousee monista syistä joihin myös yhteiskunnan terveyspolitiikka voisi vaikuttaa.

HS: Paino nousee iän myötä vaikka ei saisi

Suuri lihottaja on alkoholi, jonka saatavuuden ja hinnan yhteiskunta on päättänyt pitää edullisena. Uusien alkoholilakikaavailujen myötä kulutus on lisäksi suurenemassa.

Toinen yhteiskunnan möhläys on terveydenhuoltopolitiikka, joka on sairaanhoitokeskeinen ja siinäkin vielä typerästi lääkepainotteinen. Jos meillä olisi oikeasti hyvä ennalta ehkäisevä terveyden säilyttämistä tukeva politiikka, meillä olisi rapakat rangaistusverot roskaruualle yleensä ja sokerille erikoisesti. Roskaruuan mainonta olisi lisäksi kiellettyä ja välitunnilla koulun alueelta poistuminen kielletty.

Kolmanneksi ravintosuositukset ovat päin kukkua. Niiden mukaan kun syö hiilihydraattivaltaista ruokaa hyviäkin rasvoja rajoitellen, takuulla lihoo.

Varsinainen perustöppäys on ollut tämä perusteellisesti kumottu rasvanvälttämis- ja hiilarimyönteinen politiikka jo vuosikymmenet. Käsittämättömästi THL vielä kannattaa sitä.

Riittävää ja painollekin tärkeää kuidun saantiakaan (100 g/pv) ei osata suositella vieläkään.

Näyttää että THL kannattaa kaikkea mikä lisää sairastuvuutta ja tehotonta ja ongelmia aiheuttavaa lääkkeiden syöntiä. Tämä vaikutelma tulee vahvasti kun lukee THL:n käypähoito-ohjeita, lääkärien raamattua. THL:n lääkevalmistajayhteistyökumppaneille tuo tietysti sopii. Myös pääjohtaja on tullut lääketeollisuuden piiristä.

Oikeasti järkevällä ennalta ehkäisevällä ja terveyttä tukevalla politiikalla säästäisimme helposti miljardeja eli kestävyysvajeen verran – nythän hoidamme lihavuus- ja muita sairaita 20 mrd:lla. Olisi rahaa taas koulutukseen ja muihin peruspalveluihin, joita osaamattomuus on rahapulassa jo joutunut supistamaan.

Kommentoi kirjoittajalle